Hercegovina

Vinogradari obilježili Svetog Trifuna i početak rezidbe

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2022. 18:59

Vinogradi su osveštani, čokori orezani i zaliveni dobrim vinom, tako je danas duž hercegovačkog vinogorja. Slavi se krsna slava, zaštitnik vinograda Sveti Trifun.

Nakon svih obreda vinogradari na današnji dan pogledaju i u nebo, pala je koja kap kiše, a i sunce je ogrijalo bašto znači ova godina biti i rodna i dobra.

Orezan je i najstariji vinograd u ovom dijelu Evrope. Carski vinogradi u Ušću kod Trebinja spremaju se za još jedan dobar rod.

"Ja se iskreno nadam da ćemo imati kao prošle i predprošle godine vrhunski kvalitet jer ’20 i ’21 godine su stvarno bile fantastične. Ono što je bitno reći  je da smo osvojili brojne nagrade i u Aziji i u Americi", kaže Radovan Vukoje, podrum "Vukoje".

Za dobro vino treba dosta truda, a najviše ga je u fabrici na otvorenom koja se zove vinograd. Tu su najbolji saveznici jako sunce, rodna zemlja, hladna rijeka, krš, jednom riječju Hercegovina.

"Ako podijelimo BiH po regijama jedina regija gdje možemo očeivati  idealne uslove i izvrsna vina  je Hercegovina tako da drugim regijama ćemo prepustiti neke druge poljoprivredne kulture, a Hercegovina bi trebala da radi na razvoju mediteranskog bilja odnosno vinove loze kao prve biljke", ističe Mladen Fuštar, menadžer u proizvodnji vinarije "Vukoje".

Sve je popularniji organski uzgoj vinove loze. To znači da su vinogradi uglavnom zatravljeni, a đubrenje i održavanje trave vrše strada hercegovačke pramenke.

Baš zato se u vinogradima Vukoje između čokota svaki dan šetaju ovce.


Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.