Danas svečano

Vinogradari proslavljaju Svetog Trifuna

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2023. 19:19

U hercegovačkom vinogorju danas svečano, proslavlja se krsna slava i zaštitnih vinogradara Sv Trifun. Vrijedni radnici počeli su orezivanje, prelomljen je slavski kolač a vinogradi su osveštani.

"Neka bi Gospod blagoslovio i sve vinogradare i njihove vinograde i njihov trud, da se trude da i oni budu saradnici božiji jer kao što znamo  ništa ne biva bez truda", rekao je Velimir Kovač, sveštenik.

Vinograd traži slugu a vino gospodara, baš tom rečenicom se vode vinari na jugu. Koliko uložiš truda i radaa toliko će loza i vratiti priča Radovan Vukoje i dodaje da od čokota do boce ima mnogo posla. Znači i današnji sunčan dan, uvod je za dobru sušnu godinu.

"Nama sušna godina odgovara zato što imamo onda veliku kvalitetu grožđa, takođe imamo i navodnjavanje pa onda loza neće da pati neće list da se osuši nego ćemo imati jednu lijepu berbu koja će dati veliki kvalitet kako što je bila i prošla 2022. U 22 smo imali 100 dana bez padavina, imali smo 10% manje grožđa nego inače ali i kvalitet koji će se još potvrditi kao što se potvrđuju i ranije berbe na svjetskim vinskim sajmovima", rekao je Radovan Vukoje, vinar.

Upravo Carsko vino iz berbe 2018 prošle godine je  ušlo  među 100 najboljih vina svijeta. Napravljeno je od grozdova iz čuvenog Carskog vinograda koji se nalazi u Ušću kod Trebinja. Osim truda i rada kvalitetu doprinosi plodna zemlja, hladna rijeka i svaki zrak hercegovačkog sunca.

Tradicionalno na današnji dan počinje i rezidba, ovo je takozvana "mješovita" važno je sačuvati kondire, ali i luk.


Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.