Više potencijalnih studenata polagalo prijemni ispit za upis na Banjalučki univerzitet

  • 14.07.2020. 19:32

Prvi upisni rok je završen, a on pokazuje da je povećan broj potencijalnih studenata koji su polagalali prijemni ispit za upis na Banjalučki univerzitet. Zainteresovanost je veća nego prošle godine, a kada se uzme u obzir da je srednju školu završilo oko 500 učenika manje nego lani, ispitni rok je prošao još uspješnije.

"Ove godine primili smo 1.591 kandidata u odnosu na plan koji je 2.490 i to iznosi 63 odsto. Sa ovim procentom treba da budemo zadovoljni zato što smo ranije zbog nerealnog planiranja imali ovo ostvarenje plana otprilike u sva tri upisna roka", rekao je Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci. 

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu broj prijavljenih kandidata u prvom upisnom roku ostao je na istom nivou kao i prošle godine. Zato od drugog roka u septembru očekuju mnogo, posebno kada se uzme u obzir nedavna izmjena Zakona o visokom obrazovanju kojom Vlada finansira školovanje najboljih redovnih studenata. 

"Ove mjere koje je Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo donijelo su fantastične. Ja mislim da će se one tek u drugom upisnom roku, barem što se tiče Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pokazati u pravom smislu", istakao je Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

Najviše potencijalnih studenata i ove godine privukli su Medicinski, Ekonomski, Filozofski i Fakultet bezbjednosnih naukau Banjaluci. Na upis ekonomskog fakulteta javio se znatno veći broj kandidata nego prethodnih godina, a dekan kaže da ih je tolika zainteresovanost iznenadila. 

"Negdje oko 45 kandidata više je položilo prijemni, nego što je kvota za upis u skladu sa odlukom Vlade. Zato mislimo da je neophodno proširenje liste, odnosno povećanje broja za upis studenata", naglasio je Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. 

"Ove godine smo, kao nikada ranije, imali veliku zainteresovanost đaka za studijske programe sestrinstva, fizikalne rehabilitacije, radiološke tehnologije, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, sanitarnog inženjerstva i babištva. Tako da raduje nas ta zainteresovanost i to što možemo reći da smo popunili gotovo sve na medicini i stomatologiji", istakao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci. 

Izmjenu Zakona o visokom obrazovanju studenti su dočekali raširenih ruku. Najviše podržavaju činjenicu da je Vlada Srpske na sebe preuzela finansiranje školovanja najboljih. 

"Mislim da svakako dobro dođe jer prvenstveno svakom budžetu porodice barem malo olakša. Moj brat je brucoš pa znam, nama to mnogo pomaže". 

"To je stvarno divno, pogotovo jer nismo svi u dobrim finansijskim situacijama. Mislim da će to dobro doći i definitvno će pomoći svima", smatraju studenti. 

Svi fakulteti su dobili instrukcije za održavanje prijemnih ispita u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Prijemni ispit se održavao dva dana kako se u jednoj prostoriji ne bi okupilo više od 50 učenika. Drugi upisni rok na dva javna Univerziteta u Republici Srpskoj biće održan u septembru. 
 
 

Тагови: