Mrkonjići

Vjernici preplavili rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog

  • 12.05.2019. 19:29

Vjernici su danas preplavili selo Mrkonjiće u Popovom Polju, rodno mjesto Svetog Vasilija Ostroškog. Svaki 12. maj ovdje je svečan i poseban.

Veliki broj vjernika i ove godine stigao je u Mrkonjiće. Neki su pješačili, neki su prešli kilometre samo da bi se poklonili u crkvi sagrađenoj na temeljima rodne kuće Svetog Vasilija Ostroškog.

Stigao je pun autobus Srba sa Kosova i Metohije, Tatjana je došla iz Rusije, a Savo iz daleke Kalifornije. Svi sa istim ciljem i istom željom da se uvjere u blagodati svečevog rodnog mjesta.

"Mi smo došli iz Rusije baš zbog ovog praznika, znam za ovaj praznik i volim vašu tradiciju pogotovo što čuvate Vasilija Ostroškog. Mnogo je ljudi došlo i svi su radosni", istakla je Tatjana koja je stigla iz Rusije. 

"Prelijepo je, uvijek osjetim blagoslov ovdje. Hercegovina je prelijepa, narod je prelijep", naglasio je Savo Milić, Los Anđeles. 

"Mi smo jedan narod, ali nisam sreo tu toplinu i taj osjećaj koji vi osjećate prema nama, prema Kosovu i Metohiji i čini mi se da nikada ne možemo da uzvratimo to gostoprimstvo", rekao je Mile Simić, Kosovska Mitrovica. 

Najviše je Hercegovaca, a nije manjkalo ni gostiju iz ostalih gradova Republike Srpske. I stari i mladi kažu da dolazak ovdje mnogo znači, a osjećaj je neopsiv.

"Danas sam prvi put ovdje i danas mi je stvarno lijepo tu". 

"Četrnast godina dolazimo, idemo pod Ostrog i redovno ovdje dolazimo". 

"Lijep doživljaj i šta drugo da vam kažem", istakli su vijernici.

Devete mještana sela Mrkonjići najponosniji. Ove godine kažu da su i posebno srećni jer se i danas pričalo o izgradnji duhovnog centra u ovom selu, projekat je napravljen, a Vlada Srbije već je obezbjedila novac.

"Ovdje je veliko slavlje danas jer ako Bog da stvoren je plan da se obnovi selo svetoga Vasilija, da se stvori parohijski centar da se škole obnove i da bude ovo duhovni centar. On se javio ne znam da li ste čuli, nedavno likom svojim na ovoj košćeli. Očigledno najavljuje svoje prisustvo ovdje", umirovljeni vladika Atanasije.

"Osjećam se radosno, osjećam nešto što svi zajedno pred molitvom svetitelja osjećamo, veliku radost koju želim da pošaljem vaskolikom srpskom narodu gdje god on živio", Rade Bošković, predsjednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići. 

Svetu liturgiju služili su vladike Dimitrije i Atanasije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije. Mošti svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog čuvaju se u manastiru Ostrog u Crnoj Gori, pa je prethodnih dana iz Republike Srpske u ovaj manastir otišlo na stotine hodočasnika.  

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина