Mitropolit Hrizostom

“Vjernici se kroz post pripremaju da budu jedno sa vaskrslim Gospodom”

  • Извор: СРНА
  • 13.04.2023. 15:14

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom poručio je danas da se Veliki četvrtak obilježava kao uspomena na Hristovu tajnu večeru sa učenicima kada je ustanovljena sveta tajna pričešća, kojom se vjernici pripremaju da budu jedno sa Hristom - vaskrslim Gospodom.

"Mi postimo da se popravljamo, mijenjamo i slavimo, da upravo sebe pripremamo da budemo jedno sa Hristom-vaskrslim Gospodom u tajni njegovog vaskrsenja", rekao je mitropolit Hrizostom u besjedi o prazniku Veliki četvrtak nakon Svete arhijerejske liturgije u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Mitropolit Hrizostom je naveo da su se na Veliki četvrtak desila velika čuda, ali i dvije izdaje nakon kojih je Hristos uhvaćen i predat na stradanje i smrt.

Vladika Hrizostom je istakao da je najveličanstvenija u ovom danu velika tajna večera koju je Gospod pripremio za sebe i svoje učenike kao pashalnu i pokazao da je "srceznalac" i da zna pomisli ljudskog bića.

Dodik se našalio sa Stanivukovićem: Da nije gradonačelnik visio bi po ogradama

Dodik se našalio sa Stanivukovićem: Da nije gradonačelnik visio bi po ogradama

Prema njegovim riječima, Gospod je tada ustanovio svetu tajnu pričešća, tijela i krvi Gospodnje kroz koju daje sebe, kao hranu i piće svima onima koji se krste u ime oca i sina i Svetoga duha.

"Neka upravo danas sa ovom svetom litugijom i sa ovom tajnom koju smo obnovili proslavimo taj čudesni događaj kada Gospod daje sebe - hranu vječnog života, vječnog trajanja čovjeka. Da nam Gospod da snage da pobijedimo sva iskušenja, nevolje, bijede, ali istovremeno i da shvatimo da ko ne jede tijela i krvi Gospodnje nema zajednice sa njim", poručio je mitropolit dabrobosanski.

Trikovi uz pomoć kojih jaja neće pucati

Trikovi uz pomoć kojih jaja neće pucati

Mitropolit Hrizostom je poželio vjernicima srećne predstojeće vaskršnje praznike, te podsjetio da je sutra Veliki petak koji treba da se obilježi sa posebnom pobožnošću.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.