SPC

"Vjeruje se da će vas pratiti sreća ako uradite ovo" Sutra slavimo Svetu Petku Trnovu

  • 07.08.2023. 15:46

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva slave 8. avgusta Svetu Paraskevu, u narodu poznatu kao Trnova Petka. A ovaj praznik posebno poštuju žene.

Praznikom Svete Petke Trnove završava se mali ljetnji „ciklus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Ova svetica rođena je u Rimu. Poslije smrti roditelja, koji su bili veoma imućni, sve nasljeđeno je podijelila sirotinji i zamonašila se. Stradala je u progonima hrišćana, ali je pokazala nevjerovatnu hrabrost i jačinu vjere.

Evo koji znaci će imati mnogo novca tokom avgusta

Evo koji znaci će imati mnogo novca tokom avgusta

Mošti Trnove Petke čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odjeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Običaj je da se žene ne bave kućnim poslovima, već treba da praznuju i provedu dan u radosti, miru i molitvi.

Naše prabake su vjerovale da na današnji dan nikako ne valja mijesiti hljeb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Na današnji dan žene i djevojke beru sveže cvijeće i sa njim ukrašavaju svoje domove kako bi u njima cijele godine vladali mir i sloga. Takođe, vjeruje se da danas treba obući novu i lijepu odjeću, posebno djevojčicama, kako bi ih pratila sreća.

Katastrofa u Hrvatskoj: Pogledajte poplavljena područja iz vazduha

Katastrofa u Hrvatskoj: Pogledajte poplavljena područja iz vazduha

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i vjeruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima jer se vjeruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema.

Molitva Svetoj Petki Trnovoj glasi:

Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)