Важно знати

Владика Григорије одговорио: Да ли стварно не ваља да се ради на црвено слово?

  • Извор: АТВ
  • 26.02.2024. 17:46

Владика Григорије често с пратиоцима на друштвеним мрежама полемише о филозофији религије, а посљедња у низу дилема коју је разријешио је да ли смију да се обављају кућни послови на црквене празнике, односно када је црвено слово у црквеном календару.

Сигурно сте и ви чули да када је црвено слово у црквеном календару не би требало да радите кућне послове, осим оних основних попут спремања хране.

Међутим, Владика Григорије открива да то баш и није правило којег треба слијепо да се држите.

Према његовим ријечима, сасвим је у реду да на "црвено слово", обавимо неодложне послове, посебно што СПЦ у свом календару има 38 празника, плус 49 нед‌јеља која се штампа црвеним словима у календару.

"Често добијам питања да ли се смију обављати кућни послови на црквене празнике? Да ли се смије укључити веш-машина, почистити стан, опеглати од‌јећа? Одговор гласи: Да, смије", навео је Владика Григорије на свом профилу на ТикТоку.

Он додаје да у већини случајева, увјерење да се не смију обављати кућни послови на црвено слово произлази из сујевјерја, а не из истинског поштовања према светитељу или празнику који се тога дана прославља.

"Замислите да је само неки празник и ми кажемо: 'Данас не радимо ништа, али идемо у ресторан. Онда нас тамо послужују конобари, који су исто као ми хришћани и који трче и раде. И ми мислимо да смо нешто бољи од њих'. Међутим, нисмо јер они су бољи од нас у том тренутку јер нас служе. Исто тако је занимљиво моје сјећање на д‌јетињство када су у мом селу људи одмарали од пољских послова", прича свештеник и наставља:

"Тог дана празника нису ишли у цркву, него су играли карте и свађали се док играју карте. На Светој Гори, колико се ја сјећам, а и у манастиру у ком сам ја живио, код владике Атанасија, ми бисмо послије службе - ако се служи литургија, а наравно литургија је на празник и црвено слово, ручали, а онда бисмо и радили. Ишли смо на своја послушања. Дакле, рад сам по себи никада не може бити зло. Међутим, непоштовање празника и немање респекта према светитељу којег тог дана празнујемо се огледа у томе шта ми мислимо и куда су упућене наше мисли и наша д‌јела, а не на то да сада сједимо и ништа не радимо", рекао је он.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 АТВ интервју

    ''АТВ интервју

  • 21:15 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.