Отклонио дилеме

Владика Григорије открио правила поста

  • Извор: Агенције
  • 28.11.2023. 12:10

Божићни пост је почео и трајаће све до Бадњег дана, 6. јануара 2024. године.

Многи пост везују искључиво за уздржавање од хране, те мисле да је суштина поста уживање посне хране. Међутим, стручњаци истичу да је суштина поста дубља и да укључује низ других ствари.

Владика Григорије објаснио је на свом Инстаграм профилу како Божићни пост заправо треба да изгледа.

"Тјелесни пост, пост схваћен као аскетска дисциплина, није једини вид поста; пост чине и друге, усудићу се да кажем, важније ствари: то су на првом мјесту дјела милосрђа и смирење, а то значи: стална борба против гордости у нама и непоколебљива воља и стремљење да на сваку упућену нам ријеч и дјело мржње, када је то могуће, узвратимо љубављу. Овакав би се пост требало непрестано држати", написао је владика Григорије.

Он је објаснио да је тјелесни пост неодвојив од свих духовних елемената.

"Почиње Божићни пост, није на одмет да још једном кажем да наше тјелесно уздржавање од мрсне хране, јаке хране, тај аскетизам има врло добру димензију. И то већ сви знају. Али, то ће бити само још једна аскетска акција, тренинг, уколико не буде праћено духовним постом, а духовни пост јесу дјела милосрђа, љубави, праштања, трпљења, сагледавања себе и света око себе на бољи начин. То значи, сагледавање својих гријехова, а не туђих. Зато је тјелесни пост неодвојив од ових духовних елемената. Јако је важно - да би пост био пост, он мора да буде и тјелесни, и духовни и умни, истовремено",  објаснио је владика Григорије у видео снимку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: