Rekordni prihodi

"Vode Srpske" prošle godine prikupile milione

  • 07.03.2019. 19:33

Javna ustanova "Vode Srpske" prošle godine prikupila je rekordne prihode - 20.636.000 maraka od vodnih naknada. To je za skoro tri miliona maraka više nego 2017. godine i duplo više u odnosu na 2001. godinu. 

"Prikupljena sredstva od posebnih vodnih naknada idu u budžet Republike Srpske, a raspodjela tih sredstava se vrši po zakonu u odeđenim procentima, račun posebne namjene za vode, račun posebne namjen u budžetima lokalnih jedinica i račun posebne namjene Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske. O daljnjem korišćenju prihoda odlučuje Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo," rekao je Saša Mirić, portparol JU "Vode Srpske". 

JU “Vode Srpske“ najviše novca prikupile su od naknade za zagađenje voda, i to više od osam miliona maraka, zatim od naknade za ispuštanje otpadnih voda, više od šest miliona maraka, i oko tri miliona maraka od hidroelektrana. Dobar dio kolača pripašće lokalnim zajednicama. 
 
"Od ukupno 6,030,000 maraka planiranih sredstava opštinama, iznos od 3.358.000 maraka je usmjeren u projekte vodosnabdijevanja i kanalisanja otpadnih i upotrebljenih voda, iznos od  2.673.000 maraka je usmjeren u projekte uređenja vodotoka i zaštitu od voda, dok za projekte zaštite voda opštine nisu planirale sredstva usmjerena za tu oblast," saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Banja Luka je, na primjer, dobijena sredstva uložila u vodosnabdijevanje i uređenje vodotoka. Za Mrkonjić Grad, Prijedor, Prnjavor i Višegrad prioritet je bilo vodosnabdijevanje. Za Bijeljinu, Zvornik, Gradišku, uređenje vodotoka i zaštita od voda. Opštini Gradiška potrebna su dodatna sredstva na 460 hiljada maraka koliko su dobili prošle godine, kako bi očistili mrežu kanala. 

"Vršili smo pročišćavanje te kanalske mreže, krčenje šiblja, prokopavanje, odnosno produbljavanje te kanalske mreže. S druge strane smo uslijed dva velika klizišta, u reonu sela Grbavci i Jurokovica smo vršili sanaciju, velike zahvate klizišta," rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška. 
 
Opštine su zakonski obavezne da traže saglasnost za trošenje dobijenog novca. Iz Ministarstva poljoprivrede i "Voda Srpske" najavljuju da će napraviti reviziju u opštinama i gradovima koji to nisu ispunili.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.