Tuča maloljetnika

Vršnjačko nasilje u dva sedma razreda u Nevesinju

  • Извор: АТВ
  • 02.12.2021. 18:51

Tuča maloljetnika u osnovnoj školi škorala je javnost i pokrenula lavinu komentara. Posebno su zaprepašteni Nevesinjci.

Zabilježena su dva slučaja vršnjačkog nasilja i to u dva sedma razreda. Zabrinjava informacija da se nasilje dešavalo duži vremenski period.

Snimak tuče u VII2 nije izolovan incident. U odjeljenju VII1 osmoro učenika je duži period maltretiralo svojih četvoro drugara, a najviše jednog dječaka sa sela. U školi kažu da je dječak duže vrijeme bio izložen nasilju. Za ovaj slučaj se postepeno saznavalo, priča direktorica škole. Mara Šaran tvrdi da je reagovala odmah kada je saznala za nasilje. 

"Neopravdavamo, zatečeni smo i učinićemo sve. Stav kompletnog kolektiva je da ćemo učiniti sve da se takvo nešto ne ponovi", kaže Mara Šaran, direktor OŠ "Risto Proroković", Nevesinje. 

Šaran kaže da je spremna podnijeti ostavku i dodaje da se prikupljaju  informacije a Komisija će odlučiti kakve će biti kazne. Zbog svega  je zasijedao i nevesinjski Forum za bezbjednost. Tri su moguće kazne. 

"Ima ukor direktora ima ukor nastavničkog vijeća i ima treća kazna premještaj u neku drugu školu, područnu školu", kaže Momčilo Vukotić, predsjednik Foruma za bezbjednost, Nevesinje.

Odgovornost u ovom slučaju imaju svi a ponajviše roditelji, zaključuju Nevesinjci, posebno brine to da su između ostalih nasilje vršila djeca prosvjetnih radila. Reagovala je i ministarka.

"Zaista za svaku osudu je postupanje učenika ali ono što je Ministarstvo odmah pristupilo jete da smo uputili školi da nam dostavi pravu informaciju, dobili smo je. Ali smo isto tako naložili što prosvjetnoj inspekciji što pedagoškoj inspekciji da posjeti školu I da  vidi uzroke do čega je došlo", izjavila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

U slučaj se se uključili, nevesinjski Centar za socijalni rad, policija ali i trebinjsko Tužilaštvo. Oni za ATV kažu da su naložili niz radnji kako bi se na ovaj slučaj adekvatno reagovalo. 



  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.