Ministarstvo prosvjete i kulture

Za prevoz učenika od 2018. godine 18 miliona KM, škole da ažuriraju spiskove

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2022. 08:52

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od 2018. do prve polovine 2022. godine za prevoz učenika osnovnih škola isplatilo je više od 18 miliona КM.

Svi učenici putnici koji imaju mjesto prebivališta koje je udaljeno od škole 4 kilometra ili više ostvarili su pravo na naknadu za troškove prevoza. Ministarstvo prosvjete i kulture sufinansira prevoz učenika, a sredstva za ovu namjenu isplaćuje na osnovu Pravilnika o normativima i standardima za finansiranje osnovnih škola.

“Zbog potrebe da učenici imaju organizovan prevoz zadužene su sve osnovne škole da, kao samostalni pravni subjekti, ispitaju sve mogućnosti i da na najbolji mogući način organizuju prevoz za svoje učenike”, saopšteno je iz Ministarstva.

Prevoz učenika organizovan je u vidu linijskog, vanlinijskog prevoza ili sopstvenog u vidu minibuseva, ili prevoza od strane roditelja.

Ministarstvo do 15. septembra očekuje od škola ažurirane spiskove sa podacima o učenicima – putnicima, kako bi se mogla izvršiti isplata sredstava prevoznicima s obzirom da se sredstva za tekući mjesec isplaćuju nakon ažuriranja spiskova, te je na taj način obezbijeđen stabilan sistem redovne uplate troškova za prevoz učenika do škole.

“Ukoliko se u toku školske godine pojave novi učenici koji ostvaruju pravo na naknadu za troškove prevoza, a nisu uvršteni na spisak koji je dostavljen Ministarstvu za prethodni mjesec, kao i u slučaju kada određeni učenici koji su ostvarivali pravo na troškove prevoza napuste određenu školu, škola dostavlja Ministarstvu izmijenjeni spisak učenika - putnika, te se na osnovu njega i odobrava novi iznos koji se isplaćuje prevoznicima za prevoz učenika-putnika  osnovnih škola u toku školske godine”, kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo prosvjete i kulture opredijeljeno je da učenici osnovnih škola koji u toku školovanja promijene mjesto prebivališta na udaljenosti od 4 ili više kilometara ostvare pravo na naknadu za prevoz i zbog toga se redovno do 15. u mjesecu vrši ažuriranje spiskova i broja novih učenika koji ostvaruju pravo na naknadu za troškove prevoza.

“Кada se na određenom prodručju neke lokalne zajednice ni na koji način ne može organizovati prevoz učenika sa tog područja (zbog nemogućnosti prilaska vozila tim područjima ili nezainteresovanosti prevoznika zbog neisplativnosti prevoza) Ministarstvo prosvjete i kulture na tekuće račune roditelja uplaćuje sredstva u onoj vrijednosti koja bi iznosila autobuska karta u slučaju organizovanog prevoza do škole. U tom slučaju roditelji učenika mogu da organizuju prevoz za učenike sopstvenim vozilima ili na drugi način”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da Ministarstvo već duži niz godina vrši redovnu isplatu naknade za troškove prevoza učenika kroz direktnu saradnju sa školama na teritoriji Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sufinansiralo je  u toku 2021/2022. godine prevoz učenika za 16.000 osnovaca koji žive na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole, za šta je bilo izdvojeno 3.956.000 КM.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм