"Zaštita od poplava i požara"

Za vatrogasce granice ne postoje

  • Извор: АТВ
  • 26.10.2022. 18:25

Vatra lako pređe sve granice, pogotovo one državne, dosta teže te granice pređu vatrogasci. Iako bi pomogli kolegama u nevolji papirologija ne dozvoljava. Baš zato su četiri lokalne samouprave iz tri države krenule u borbu sa ovom problematikom.

U Herceg Novom bi ljetos bilo mnogo lakše sa požarima da su komšije na vrijeme pomogle.

"Požare su ove godine u Herceg novom gasili hrvatski kanaderi ali tek drugog dana tek dok se ispunila administrativna procedura. U međuvremenu je Crna Gora radila sa onim što imamo na raspolaganju to su helikopteri i manji avioni koji služe više za zaprašivanje komaraca", rekao je Jovan Subotić iz Herceg Novog.

Dobra saradnja vidi se na primjeru Trebinja i federalne opštine Ravno.

"Što se tiče bilo kakve signalizacije, signala uzbune za požare ili bilo kakvu drugu vrstu nepogode , svakodnevna je komunikacija i intervencije su obostrane", rekao je Josip Raguž iz opštine Ravno.

U projektu "zaštita od poplava i požara" učestvuju Trebinje, Herceg Novi, Konavle i Ravno. Ciljevi su jasni.

"Cilj projekta je podizanje nivoa zaštite i koordinacija bolja u ovom području, prekograničnom području u oblastima zaštite od prirodnih nepogoda", rekla je Nataša Tučić iz Trebinja.

"Puno opreme koja je vatrogascima potrebna za rad, to je vatrogasni kamion, ručne radio stanice, dron, softver koji će pokrivati cijelo ovo područje", rekla je Marijana Čupić iz opštine Konavle.

Projekat će biti završen do kraja ove godine a košta oko 1.800.000 evra, 85% finasira EU. Osim saradnje, Projekat donosi i korisnu opremu vatrogasnim društvima.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)