Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić

"Zamoliti patrijarha da žrtve dobojskog logora budu proglašene za mučenike"

  • Извор: СРНА
  • 11.08.2021. 10:35

Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić rekao je da je posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Doboju povodom slave grada - Preobraženja Gospodnjeg blagoslov za vjerujući narod, ali i Božija volja da žrtve dobojskog logora budu proglašene za mučenike svete Crkve.

Sveštenik Mirko Nikolić rekao je da mu je želja da na svetom mjestu, Spomen-kosturnici stradalim Srbima u dobojskom logoru u Prvom svjetskom ratu, zamoli patrijarha Porfirija da zajedno sa episkopima na narednom Saboru proglasi sve žrtve dobojskog logora za mučenike svete Crkve, da im bude određen datum za praznovanje.

Prema njegovim riječima, žrtve dobojskog logora, prvog organizovanog logora u civilizovanoj Evropi kroz koji je u periodu 1915-1917. godine prošlo više od 45.000 Srba, a 12.000 lica izgubilo život, zaslužile su da zbog načina stradanja ne budu zaboravljene.

Nikolić je naglasio da je posjeta patrijarha Porfirija istorijska i zbog toga što je riječ o prvoj posjeti Republici Srpskoj, i to Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

On je naveo da je posljednji patrijarh u zvaničnoj posjeti Doboju bio Gavrilo Dožić 1938. godine prilikom osveštanja i tronosa Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, a 1979. godine patrijarh German je prolazio kroz grad idući od Broda za Teslić.

Nikolić je rekao da su u toku pripreme za doček patrijarha Porfirija u srijedu, 18. avgusta, u 18.00 časova ispred Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

- Nakon dolaska predviđena je doksologija u Hramu. U četvrtak na praznik Preobraženja Gospodnjeg, ujutro od 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegova svetost patrijarh Porfirije sa više arhijereja naše svete Crkve - naveo je Nikolić.

Poslije liturgije, dok bude dijeljena nafora i grožđe, predviđeno je da patrijarh Porfirije služi parastos na Spomen-kosturnici stradalim Srbima u dobojskom logoru u Prvom svjetskom ratu.

U nastavku je organizovana litija ulicama grada od Hrama Svetih apostola Petra i Pavla do objekta Gradske uprave gdje će biti upriličen obred rezanja slavskog kolača.

Nikolić očekuje prisustvo više hiljada vjernika s obzirom na to da su iz Eparhije zvorničko-tuzlanske obavijestili sva arhijerejska namjesništva i crkvene opštine da o dolasku patrijarha informišu narod.

Nikolić je rekao da će biti organizovan dolazak iz drugih gradova Republike Srpske i podsjetio da je prema zapisima prilikom dolaska patrijarha Gavrila Dožića 1938. godine bilo oko 10.000 vjernika.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.