СПЦ

Зашто се пости сриједом и петком?

  • 26.03.2024. 17:47

Једно од врло важних правила у животу сваког вјерника јесте пост сриједом и петком. На ове дане пости се током цијеле године, изузев трапаве седмице.

Али, да ли знате због чега вјерници посте баш у сриједу и петак?

Сигурно сте и ви милион пута чули од некога да је петак дан за пост због дјеце, или да оба дана треба да посте родитељи, ради добробити свог потомства.

Ово је још једна у низу хришћанских заблуда.

Сриједа је посни дан јер је баш у сриједу Јуда издао Исуса Христа. То је догађај који је претходио његовом страдању и због тога је црква одредила сриједу као дан молитве и уздржавања од мрсне хране.

У петак сваки вјерник треба да пости, јер је то најтужнији хришћански дан – дан када је Исус Христ мучен и разапет на крст.

Откад у православној цркви постоји обичај клечања и шта оно представља

Откад у православној цркви постоји обичај клечања и шта оно представља


Дакле, пост није ограничен само на родитеље или оне који желе да имају дјецу. Пост због дјеце може да вам буде само додатна мотивација, односно жеља да због ваших ранијих гријехова не испаштају ваша дјеца.

Водите рачуна шта радите – није ријеткост да се казна за гријех одражава на дјецу, како и стара изрека каже: “Родитељи једу грожђе, а дјеци трну зуби”.

Сриједом и петком пости се на води, изузев када на ове дане падне празник са црвеним словом или светитељ чије је има у календару написано масним словима. У том случају, дозвољена је употреба црног вина и уља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.