Народна вјеровања

Зашто се за Васкрс фарбају јаја

  • Извор: Агенције
  • 05.05.2024. 11:08

Традиција фарбања јаја за Васкрс веома је стара и потиче из претхришћанског периода, дакле још и прије Христа и његовог страдања. Наиме, јаја су одвајкада била симбол рађања и побједе над смрћу - када се љуска сломи, из јајета излази нови живот.

У контексту Васкрса, бојење јаја се први пут помиње у 12. а у Србији у 16. вијеку. 

Постоје бројна народна предања о вези са овим обичајем. Једно од њих, говори о стражарима који су чували Христов гроб и ту јели печену кокошку. Један од њих се стално плашио да би Христ могао да оживи, због чега су га други стално исмијавали. У једном тренутку су му рекли да ће се то догодити када печена кокошка коју су јели полети и снесе црвено јаје. Тог тренутка, то се и десило, а Христ се уздигао и полетио ка небу.

По другој причи, фарбање јаја се везује за легенду о Марији Магдалени. Она је дошла у Рим да проповиједа Христово Јеванђеље и стигла је и до цара Тиберија коме је на поклон донијела корпу јаја. Цар није вјеровао у Христово васкрсење и рекао је да би то било, као кад би бијела јаја у корпи промијенила боју. Марија Магдалена је на то рекла: “Христос Васкрсе”, а сва јаја у корпи постала су црвена.

Ево шта представљају боје у које фарбамо васкршња јаја

Ево шта представљају боје у које фарбамо васкршња јаја

Ипак, постоје и легенде које чин фарбања јаја везују за догађаје прије Христовог васкрсења. Једна стара прича каже да је испод крста на Голготи, на којем је разапет Христ, било грличино гнијездо. Крв је попрскала јаја у гнијезду и обојила их црвеном бојом, па од тада хришћани обиљежавају дан Христовог страдања фарбањем црвених јаја, пише Историјски забавник.

У неким дијеловима Шумадије, стари причају причу о женама које су бојењем јаја спасле Исусу живот од војника који су га јурили. Оне су видјеле Христа како бјежи па су, да би омеле гониоце, брзо офарбале и ишарале јаја. Војници су застали у чуду јер никада раније нису видјели такав обичај, а Исус је побјегао. Бог их је тада благословио, па се јаја од тог дана фарбају.

Било како било, симболика свих прича је иста - јаја се на Велики петак фарбају у спомен на невино проливену крв и васкрсење Христово.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм