ФЗО

Здравствене установе поново у систему ИЗИС-а

  • Извор: Агенције
  • 19.01.2024. 16:39

Готово све јавне здравствене установе у Републици Српској, које су спровеле потребне безбједносне мјере, почеле су поново да раде у Интегрисаном здравственом информационом систему (ИЗИС) 20 дана након хакерског напада, што је раније него што се првобитно предвиђало, саопштено је из Фонда здравственог осигурања (ФЗО).

Свега неколико домова здравља још није почело рад у ИЗИС-у јер нису обавијестили Фонд да су спровели потребне безбједносне мјере.

Захваљујући максималном ангажовању и даноноћном раду запослених у Фонду здравственог осигурања и партнерским компанијама, ИЗИС је поново успостављен у готово свим установама 20 дана након хакерског напада, што је раније него што се првобитно предвиђало, имајући у виду комплексност система и тежину напада, наводи се у саопштењу.

ФЗО, у сарадњи са Агенцијом за информационо-комуникационе технологије, новим мјерама безбједносне политике, које су још раније достављене свим здравственим установама, настоји да додатно унаприједи сигурност ИЗИС-а јер је заштита осјетљивих здравствених информација и личних података пацијената примарни циљ.

Управо из тог разлога, ИЗИС се неће пуштати у функцију у здравственим установама које не испоштују безбједносне препоруке јер је сарадња и поштовање мјера свих у систему од кључног значаја да би се обезбиједила сигурност ИЗИС-а, наглава се у саопштењу.

"Свјесни смо да ове промјене могу донијети одређене изазове за здравствене установе, али ови кораци су неопходни за осигурање високог нивоа заштите ИЗИС-а и, што је најважније, заштите података пацијената. Сматрамо да су установе сада већ имале довољно времена да спроведу све потребне активности и да о томе обавијесте Фонд", додају ФЗО.

Из Фонда подсјећају да у домовима здравља који раде у ИЗИС-у још није омогућено прописивање електронских рецепата, као ни модул за лабораторије.

Према информацијама из здравствених установа које су почеле да раде у ИЗИС-у, све функционалности система које су омогућене раде несметано, укључујући увид у историју медицинских података, што љекарима знатно олакшава рад.

То је уједно и потврда да су подаци грађана у потпуности сачувани, истиче се у саопштењу.

Из Фонда напомињу да се поједине велике компаније из региона које су претрпјеле сличне хакерске нападе опорављају мјесецима и још нису успоставиле нормалан рад.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)