ATV

Čuvar nije bio na radnom mjestu

Željeznice najavljuju kazne zbog incidenta u Zalužanima

 • 24.01.2020. 14:32

U trenutku kada je teretni voz Željeznica Republike Srpske prolazio preko putnog prelaza Zalužani, saobraćajući na relaciji Banjaluka – Omarska, čuvar putnog prelaza nije bio na svom radnom mjestu, odgovorili su za Srpskainfo iz ŽRS.

Srpskainfo je juče objavila snimak voza koji prolazi dok je rampa podignuta, a sve se ovo dogodilo u jutarnjim časovima, oko 6.45, kada ljudi mahom idu na posao.

"Otpravnik vozova iz Banjaluke postupajući u skladu sa Pravilnikom o željezničkom saobraćanju, uvidjevši da čuvar putnog prelaza nije na svom radnom mjestu, obavijestio je što redovna procedura i nalaže, vozno osoblje voza odnosno mašinovođu. Mašinovođa voza je kako propisi i nalažu zaustavio voz ispred putnog prelaza, te nakon toga dao zvučni signal kako bi upozorio vozače drumskih vozila da se zaustave", precizirali su iz ovog preduzeća.

Teretni voz je zatim krećući se najmanjom brzinom, dok i posljednji vagon nije prošao preko prelaza, nastavio uredno saobraćanje.

"Moramo naglasiti da bezbjednost željezničkog, niti drumskog saobraćaj niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. Putni prelaz u Zalužanima je bezbjedan i obezbijeđen je u skladu sa zakonskim propisima, a u ovom slučaju u pitanju je lična neodgovornost pojedinca", kažu iz ŽRS.

Željeznice Republike Srpske su preuzele odgovarajuće mjere protiv radnika koji nije bio na svom radnom mjestu, i on će  u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti biti sankcionisan.

Podsjetimo da su se na pružnom prelazu u Zalužanima dogodila tri incidenta tokom 2017. i 2018. godine, kada je rampa ostala podignuta. Čuvar nije reagovao u trenutku nailaska voza, a moguću tragediju sprečio je mašinovođa, drugi put rampa je bila pokvarena, a u trećem slučaju čuvar uopšte nije došao na posao.

 • 20:45 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:15 Еmisija: Ćirilica

  Autorska emisija Milomira Marića.

 • 23:45 Muzzik top 20

  Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

 • 01:15 Noćni program

  Noćni program