Traže plate i topli obrok

Zenički rudari idu u blokadu saobraćaja

 • Izvor: Srna
 • 31.03.2023. 11:20

Zenički rudari krenuli su prema magistralnom putu M-17 gdje će, kako su najavili, blokirati saobraćaj i ostati dok ne bude deblokiran račun Rudnika mrkog uglja "Zenica", zbog čega im nisu isplaćeni plata i topli obrok za februar.

Rudari su, nakon neprospavane noći, jutros dali još jedan rok Gradskoj upravi Zenica da sa "Elektroprivredom BiH" i Upravom Rudnika mrkog uglja "Zenica" riješi blokadu računa, a budući da se to nije dogodilo do 10.00 časova odlučili su da krenu ka magistralnom putu, gdje će ostati do deblokade računa, prenose federalni mediji.

Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja "Zenica" Elvedin Avdić zatražio je da rudari završe sve aktivnosti i da se vrate u Dom rudara, ali okupljeni su se na to oglušili, te krenuli ka magistralnom putu.

Rudari su pozvali i svoje porodice da im se priključe na protestnom skupu.

Gradsko vijeće Zenice juče je jednoglasno dalo saglasnost gradonačelniku i Gradskoj upravi da u što kraćem roku izvrše deblokadu računa Rudnika mrkog uglja "Zenica".

Data je i saglasnost da se u narednih 30 dana sa "Elektroprivredom", Rudnikom i Gradskom upravom pronađe rješenje kako će se plaćati dug Rudnika gradu Zenici.

Rudnik duguje gradu oko tri miliona KM za zatezne kamate za ranije isplaćeni dug za naknadu za gradsko zemljište.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.