Građani u strahu

Zmije "sele" u gradove

  • Извор: АТВ
  • 20.06.2023. 18:30

Danas preko 30 stepeni. Sunce prži, a to zmije itekako vole. Izgleda da sve više vole da se opruže na vrućem asfaltu jer ih, sve češće, viđaju u gradovima.

Pitanje koje se automatski postavlja - imamo li ove godine dovoljno seruma protiv zmijskog otrova.

Nadležni kažu da ima. Tako tvrde u Institutu za javno zdravstvo.

Za sada je sve u redu i po zdravstvenim ustanovama. 

"Seruma u ovom trenutku imamo dovoljno, procjene se prave kada je u pitanju trebovanje seruma u odnosu na broj ujeda zmija u prethodnim godinama. Najveći broj ujeda zmija koje smo imali prethodnih godina je četiri ujeda godišnje, mi se uvijek trudimo da imamo šest do sedam u Domu zdravlja", kaže Jelena Đurić, epidemiolog Doma zdravlja Trebinje. 

"Mi trenutno imamo manje količine seruma, međutim, očekujemo nabavku u skorije vrijeme", ističe Mladen Grujičić, epidemiolog Doma zdravlja Bijeljina.

Dobro je da seruma ne manjka, jer zmije srećemo sve češće i u gradu. Jedna je nedavno uočena na parkingu iza naše televizije.

Sve je snimio kolega Danijel Vejo. Kaže da je za samo mjesec dana vidio četiri zmije u različitim banjalučkim naseljima.

"Svakako da nije prijatno kada sretnete zmiju. To je gmizavac koji kod većine ljudi pravi najveći strah. Moje mišljenje je da im je u posljednjih godina ugroženo stanište. Na to sve, neodržavanje grada, trava nije pokošena, dovoljno je da ih izmami vani", kaže Danijel Vejo, novinar ATV-a. 

Ove gmizavce privlači visoka trava i vrelina asfalta. Reaguju kada se osjećaj ugroženo, a redovnim održavanjem zelenih površina smanjuje se rizik da slučajno nagazimo na njih. 

"Ima zmija, nije da nema, ali ne treba se plašiti. (Zato što vi održavate?) Održavamo to, jeste sad bilo lošije vrijeme nije se moglo raditi, uglavnom nema straha", smatra Ognjen Tolimir, "Tamaris".

 U Srpskoj ima 13 vrsta zmija, od kojih su 3 otrovne. Ljekari upozoravaju na posljedice njihovog ujeda koje mogu biti kobne. Preko zuba ispuštaju otrov koji direktno ulazi u krv, nakon čega se javlja slabost, drhtavica, vrtoglavica, bljedilo i ubrzan puls.

Ukoliko se ne reaguje blagovremeno, kreće gušenje, a onda staje i srce. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм