Snježana Kovač

"Značajna pomoć Vlade Srpske Crvenom krstu"

  • Извор: СРНА
  • 08.07.2022. 10:43

Crveni krst Republike Srpske u ovoj godini ostvario je izuzetnu saradnju sa Vladom Republike Srpske i dobio znatnu finansijsku podršku od 60.500 KM u prvom kartalu ove godine koja je podijeljena javnim kuhinjama, rekla je generalni sekretar ove organizacije Snježana Kovač.

"U okviru Crvenog krsta Srpske djeluje sedam javnih kuhinja i to u Banjaluci koja okuplja 450 korisnika, Bijeljini 250, Doboju 230, Vlasenici 50, Tesliću 70, Trebinju 110 i Bileći 50 korisnika. U našim organizacijama se hrani oko 1.300 korisnika, a trenutno stanje je 1.210 korisnika", rekla je Kovačeva na konferenciji za novinare na Palama povodom donacije Vlade Srpske javnim kuhinjama.

Ona je istakla značaj finansijske podrške Vlade Srpske, navodeći da je u ovom periodu znatno podignut i kvalitet ishrane korisnika.

Prema njenim riječima, danas se roba prosljeđuje za Trebinje i Bileću, čime se završava ova aktivnost Vlade u kojoj je podijeljeno 49.300 kilograma brašna, 49.610 konzervi graška, đuveča, pasulja, pašteta, 2.420 kilograma šećera, 2.420 litara ulja i 1.210 kilograma soli.

"Možda to za nekoga ne zvuči značajno, ali za kuhinje Crvenog krsta, to je velika podrška za njihov rad", naglasila je Kovačeva.

Ona je rekla da je Crveni krst Srpske od Vlade Srpske za javne kuhinje dobio još 120.000 KM, koje će biti proslijeđene u narednom periodu nakon što budu završene određene procedure.

"Ovih 120.000 KM u narednom periodu će znatno podići kvalitet i omogućiti nabavku raznovrsnih asortimana robe za kuhinje i omogućiti da naše kuhinje podignu svoju funkcionalnost jer se godinama nije ulagalo ni u peći, ni u rashladne vitrine. Dio sredstava moći će se odvojiti i za tu nabavku, kako bi se poboljšali uslovi za rad u našim kuhinjama", navela je Kovačeva.

Kovačeva je zahvalila premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i Vladi Srpske, kao i svima koji su doprinijeli da se donesu takve odluke za ljude koje se hrane u javnim kuhinjama.

Ona je napomenula da je je premijer Radovan Višković nedavno rekao da će i u narednom periodu biti distribuisano 500.000 kilograma brašna socijalno ugroženom stanovništvu.

Vlada Republike Srpske usvojila je ranije informaciju o raspodjeli robe nabavljene u postupku interventnih nabavki, te zadužila Ministarstvo trgovine i turizma da izvrši raspodjelu robe.

Količine konzervirane hrane, suncokretovog ulja, šećera i soli određene su u skladu sa pojedinačnim potrebama ovih ustanova koje su dostavljene službama Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, a preuzimanje paketa namirnica počelo je 21. juna i to iz skladišta preduzeća "NV trejd" Teslić, gdje su bile uskladištene.

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo trgovine i turizma i da iz interventno nabavljenih količina merkantilne pšenice obezbijedi pšenično brašno za godišnju potrebu svih registrovanih javnih kuhinja u Republici Srpskoj.

Тагови: