Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu

Župljanin: Unaprijediti i urediti obavještajno - bezbjednosni sektor

  • Извор: СРНА
  • 17.12.2022. 12:06

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin rekao je da obavještajno-bezbjednosni sektor u BiH što prije treba unaprijediti i urediti s obzirom da je u proteklom periodu bio zloupotrebljavan, politizovan i očigledno pod kontrolom samo jedne partije - SDA.

- Vidjeli smo da to nije bilo dobro i da je prouzrokovalo brojne bezbjednosne izazove i probleme - rekao je Srni Župljanin komentarišući nedavni Sporazum o formiranju vlasti SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH koji, između ostalog, predviđa reformu bezbjednosno-obavještajnog sistema BiH s ciljem njegove depolitizacije i profesionalizacije, te onemogućavanja eventualnih zloupotreba.

Župljanin je istakao da je potrebna profesionalizacija obavještajno-bezbjednosnog sektora u BiH, odnosno da u taj sistem uđu ljudi od znanja i struke koji na viši nivo mogu podići unutrašnju i spoljnu bezbjednost BiH.

- Zbog toga je potrebno da nadležni organi BiH - i na zajedničkom nivou i entitetski, vode o tome računa, a ne kao do sada pomenuta politička partija - rekao je Župljanin.

On je naglasio da se u bezbjednosno-obavještajnom sistemu moraju poštovati važeći propisi, uz parlamentarnu kontrolu.