Moskva

20 evropskih kompanija otvorilo račune u ruskoj banci: Gas će plaćati u rubljama?

  • Извор: Агенције
  • 12.05.2022. 12:31

Iako su između Rusije i Zapada na snazi brojne sankcije koje uključuju i energetski sektor, ukupno dvadeset evropskih kompanija otvorilo je račune u ruskoj Gazprombanci čime su najavili spremnost da plaćaju gas u ruskim rubljama.

Prema pisanju Bloomberga, osim što je 20 kompanija iz Evrope koje se bave transportom gasa otvorilo račune u ovoj ruskoj banci, još 14 klijenata zatražilo je papirologiju koja je potrebna za otvaranje računa.

Nakon što je Evropska unija uvela niz sankcija Ruskoj Federaciji, predsjednik ove države Vladimir Putin donio je odluku u kojoj se navodi kako "neprijateljske" države gas moraju plaćati u ruskim rubljama.

Zbog toga, mnogi evropski kupci već sedmicama smišljaju način kako ispuniti Putinov zahtjev kada je riječ o plaćanju gasa, a istovremeno ne narušiti sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

"Prema novom mehanizmu, klijenti moraju otvoriti dva računa u Gazprom banci. Jedan u stranoj valuti, a jedan u rubljama. Osobe bliske Gazpromu kažu da trenutni uslovi naplate gasa znače da je transakcija efektivno završena kada kupac uplati stranu valutu u Gazprom banci, budući da je naknadna konverzija u rublje automatska i ne uključuje proces koji se tiče Centralne banke Rusije koja je pod sankcijama EU", navodi se.

Iako se zvaničnici Evropske unije za sada nisu oglašavali o temi plaćanja gasa u ruskim rubljama, premijer Italije Mario Dragi izjavio je kako će kompanije moći plaćati gas u rubljama bez da krše sankcije.

"Većina uvoznika gasa već je otvorila svoj račun u rubljama kod Gazproma. Najveći njemački uvoznik gasa već je platio u rubljama. Kao i Italija, Njemačka je veliki potrošač ruskog gasa", rekao je Draghi.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)