Boris Pašalić

99 miliona KM za podršku poljoprivredi u Srpskoj

  • Извор: СРНА
  • 17.05.2022. 15:08

Vlada Republike Srpske do sada je, od početka godine, obezbijedila ukupno 99 miliona KM za podršku poljoprivrednom sektoru, a u narednom periodu biće donesene nove mjere podrške za pproizvođače mlijeka, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Pašalić je rekao da je do sada obezbijeđeno 75 miliona iz agrarnog budžeta i dodatna 24 miliona iz Kompenzacionog fonda.

On je tokom posjete privrednom društvu "Zelengaj" u Lamincima kod Gradiške rekao da ovo društvo, koje je u vlasništvu Ranka Sarajlića i njegove porodice, ima jedne od najvećih farmi svinja i junadi u Republici Srpskoj gdje se koriste najsavremenije sistemi za ishranu stoke, ulaže u izgradnju dodatnih kapaciteta za skladištenje žitarica, a planirana je i nabavka drona za zaštitu usjeva.

"Unazad četiri godine svi poljoprivrednici koji su investirali u proizvodnju su podržani od Vlade Srpske i resornog ministarstva i tako ćemo i nastaviti u narednom periodu", dodao je Pašalić.

Sarajlić je pojasnio da na farmi trenutno ima 400 grla junadi i 1.600 svinja, da se bavi ratarskom proizvodnjom i preradom žitarica, te istakao da poljoprivrednici vlastitim snagama i uz podršku Vlade Srpske uspijevaju riješiti probleme u ovom sektoru.

Prema njegovim riječima, podsticaju su uvijek dobrodošli i značajni, ali ključni problem ostaje zaštita domaće proizvodnje na nivou zajedničkih organa vlasti na nivou BiH.

Pašalić je danas posjetio i povrtara Nikolu Lakića u Kukuljama kod Srpca, za koga je istakao da je primjer uspješnog mladog čovjeka, koji je završio poljoprivredni fakultet i odlučio da znanje primijeni u vlastitoj proizvodnji povrća.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo su i Lakića podržali prilikom nabavke mehanizacije, sistema za navodnjavanje i drugih investicija.

Lakić je ove godine povrćem zasijao 12 hektara zemljišta, od čega najviše luka, pet hektara, a ostalo je lubenice i salata.

"Podrška resornog ministarstva znači mnogo, jer subvencionišu nabavku mehanizacije i druge investicije sa 30 odsto ukupne vrijednosti", naglasio je Lakić.

Direktor Agencije za agrarna plaćanja Predrag Sladojević, koji je sa Pašalićem posjetio poljoprivrednike, naveo je da je iz agrarnog budžeta za ovu godinu isplaćeno 13,6 miliona KM, a iz Kompenzacionog fonda 2,4 miliona za podršku proizvođačima voća i povrća i 1,4 miliona KM za tovljače svinja.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.