"Кјуб рисерч енд технолоџис"

Аларм на берзи: Лондонски фонд се клади у милијарду евра на пад њемачке економије

  • Извор: РТ Балкан
  • 26.01.2024. 07:23

"Кјуб рисерч енд технолоџис" покушава да профитира од економске биједе њемачке, пише "Блумберг", наводећи да је овај хеџ фонд уложио више од милион евра у опкладу на пад цијене акција њемачких компанија.

Овај хеџ фонд је повећао опкладе против вредности акција низа компанија са репутацијом доброг пословања, од "Фолксвагена" до "Рајнметала", укључујући и 121 милион евра против акција "Дојче банке", поставши тако највећи улагач у шортовање акција у Њемачкој.

Енергетска криза, пад извоза и растуће каматне стопе утицали су на многе њемачке компаније, наводи "Блумберг" и додаје да влада у Берлину планира структурне реформе како би побољшала раст, док се нада да ће пад цена енергије и пад инфлације пружити одређено олакшање потрошачима ове године.

Додик: Најнижа плата остаје 900 КМ

Додик: Најнижа плата остаје 900 КМ

Ипак, овај медиј истиче да највећи њемачки берзански индекс "Дакс" (још) не указује да је опклада "Кјуба", пошто показује рекордно високе вриједности, а што "Блумберг" објашњава надом у то да ће Европска централна банка агресивно срезати каматне стопе ове године.

Међутим, суоснивач британског фонда "Маршал Волас" и другог највећег "шортселера" у Њемачкој, Пол Маршал, скептичан је по питању политике немачке владе.

"Њемачка је, одуставши од сопствене енергетске конкурентности, у суштини извршила економско самоубиство. Популистичка политика у Њемачкој довела је до брзог гашења нуклеарних и термоелектрана, тако да су електране на гас сада једини поуздан извор флексибилне енергије када обновљиви извори поклекну", написао је Маршал у писму инвеститорима у које је "Блумберг" имао увид, преноси РТ Балкан,

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.