Jednak pristup prema svima

Amazon se prilagođava pravilima Evropske unije

  • Извор: Агенције
  • 20.07.2022. 15:17

Amazon navodi da će svim prodavcima pružiti jednak tretman.

Amazon preuzima značajne obaveze u pokušaju da izbjegne kazne EU zbog navodne zloupotrebe podataka o prodavcima. 

Evropska komisija traži povratnu informaciju javnosti o prijedlozima Amazona koji teoretski daju prodavcima trećih strana veće šanse da se takmiče sa direktnom prodajom Amazona, prenosi PC Press.

Kompanija se obavezala da će izbjegavati korišćenje privatnih podataka prodavaca u situacijama kada postoji konkurencija sa drugim prodavnicama, bilo da su dobijeni putem automatizovanih alata ili pristupa zaposlenih.

Takođe, Amazon je obećao "nediskriminatorne" uslove za treća, uključujući izbor usluga isporuku i logistiku. Navodno, Amazon neće koristiti podatke kako bi podstakao sopstvenu logistiku.

Zatim, Amazon obećava "jednak tretman" za rangiranje prodavaca. Drugoplasirani prodavci takođe će imati veće šanse da privuku pažnju. Ponuda će biti dostupna za pregled iako se bitno razlikuje u pogledu cijene ili isporuke.

Komentari na prijedloge ostaju otvoreni do 9. septembra. Kakve god uslove EU prihvati, oni će ostati na snazi pet godina uz nadzor povjerenika koji podnosi izveštaj Komisiji. Novi predlozi bi pokrili cijeli Evropski ekonomski prostor, iako promjene ne bi važile za Italiju jer je ona već zahtijevala promjene u ponašanju Amazona.

Kompanija i dalje smatra da je EU "nepravedno" ciljala kompaniju pravnim koracima poput Zakona o digitalnim tržištima, ali da se "konstruktivno" angažovala sa regulatorima da bi rešila probleme.

Amazon je ranije negirao navode iz aprila 2020. godine da je zloupotrebio podatke o prodavcima trećih strana za lansiranje konkurentskih proizvoda i rekao da je ta praksa protivna njegovoj politici. 

Međutim, istragom Pravosudnog komiteta, Predstavničkog doma Kongresa SAD, Amazon je navodno zadržavao dokumenata i opstruisao istragu. Amazon je ostao pri stavu da je ponudio "saradnju u dobroj namjeri" sa regulatorima.

Ukoliko bi se Komisija složila sa prijedlozima, mogla bi da se okonča dugačka saga. Evropska komisija je otvorila antimonopolsku istragu u julu 2019. godine zbog zabrinutosti da je Amazon koristio osjetljive informacije sa tržišta kako bi sebi dao nepravednu prednost.

Zatim je u novembru 2020. godine ponudila preliminarni stav da se Amazon ne bi trebao oslanjati na poslovne podatke trgovaca da bi poboljšao svoju prodaju.

Amazon neće izbjeći dalje probleme čak i sa uspješnim sporazum sa EU. Kompanija se još uvijek suočava sa istragom SEC-a u SAD i prijedlogom zakona Senata koji treba da pomogne trećim stranama da prodaju preko platformi kao što je Amazon.

"Iako imamo ozbiljnu zabrinutost zbog toga što Zakon o digitalnim tržištima nepravedno cilja na Amazon i nekoliko drugih američkih kompanija i ne slažemo se sa nekoliko zaključaka koje je Evropska komisija donijela, konstruktivno smo se angažovali sa Komisijom da odgovorimo na njihove zabrinutosti i očuvamo našu sposobnost da služimo evropskim kupcima i više od 185.000 evropskih malih i srednjih preduzeća koja prodaju preko naših prodavnica. 

Nijedna kompanija ne brine više o malim preduzećima niti je učinila više da ih podrži u posljednje dvije decenije od Amazona", navodi kompanija.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.