Тема дана

Бања Лука домаћин "Балкан солар самит-а"

  • Извор: АТВ
  • 08.02.2024. 20:02

Бањалука је домаћин дводневног "Балкан солар самит" посвећеног промоцији зелене енергије и заштити животне средине. Своја знања и искуства учесницима подијелиће 50 еминентних стручњака и око 500 учесника из свијета.

Електрична енергија је предуслов развоја, и у наредном периоду више ћемо улагати у обновљиве изворе уз заштиту животне средине, поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске. 

Конференција "Балкан солар самит" је добра прилика да се добију одговори на кључна питања из ове области, каже Вишковић.

Српска је веома активна у процесу декарбонизације, а "Балкан солар самит" је прилика да се размијене искуства у тој области, поручио је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске. 

Ђокић каже да је крајњи циљ да се процес декарбонизације оконча до 2050. године, додајући да ће на самиту, у Бањалуци, бити размијењена искуства стручњака, будућих инвеститора и доносиоца законодавних рјешења.

Одржавање "Балкан солар самита" у Бањалуци потврда је да су исправне политике и опредјељења руководства Српске да енергетика заузме адекватно мјесто да бисмо успјели да у задатим роковима Европске енергетске заједнице ускладимо нашу легислативу, прије свега када је ријеч о обновљивим изворима енергије, сматра Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара. 

Самит је прилика за компаније да представе производе и услуге потенцијалним инвеститорима из различитих сектора, обликујући чисту и паметну енергетску будућност. На самиту су и представници локалних заједница, "Електропривреде Републике Српске", јавних предузећа из Српске, Федерације БиХ, као и компанија из иностранства.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм