"Zaribao motor Evrope"

Bankrot za bankrotom: Zatvoreno 700 radnji!

  • Извор: Блиц
  • 27.06.2023. 17:46

Broj stečajeva i bankrota u Njemačkoj nezaustavljivo raste.

U posljednja dva mjeseca veliki broj kompanija je proglasio stečaj. Najnoviji primjer modni lanac Gerry Weber, a prije njega stečajeve su objavili i kompanija Algajer, Weck-Glaser, H&M, Orsay, Primark, Dankwardt (Sebamed), mesara Elbe... I svi su imali finansijske probleme i pad tražnje.

Više od 3.000 ljudi je samo u nekoliko, nekad dobrih kompanija, ostalo bez posla, i to za samo nekoliko posljednjih mjeseci. Većina ovih kompanija poslovala je godinama u Njemačkoj, a neke čak i decenijama. Ukupno je zatvoreno oko 700 poslovnica širom zemlje.

Recesija nesumnjivo uzima "danak". S tim u vezi, ekonomisti su više puta izjavljivali da ako ekonomija padne u recesiju to znači i da će određeni broj preduzeća imati problema i da će smanjiti aktivnost. Dalje, to implicira da oni koji nisu profitabilni podnose zahtjev za stečaj.

Bankrot komanije Gerry Weber

Ovaj modni lanac u posljednjem periodu svog poslovanja suočavao se sa velikim finansijskim poteškoćama. Saopštili su da će zatvoriti 122 od 171 poslovnice, a dio radnika će biti otpušten.

Biće ukinuto 400 radnih mjesta. Kako je navedeno, u budućnosti će se kompanija više fokusirati na veleprodaju, kao što je ranije bio slučaj, izjavila je šefica kompanije.

Kompanija se više od godinu dana suočava sa finansijskim problemima, a prije tri godine ovoj kompaniji je već prijetio stečaj.

Posrnuli – modni lanac zatvara više od 120 poslovnica

Bankrot kompanije Algajer

Sud u Gepingenu prema navodima njemačkih medija imenovao je privremenog stečajnog upravnika za kompaniju Algajer. Algajer je inače prije godinu dana preuzela kineska Vestron grupa dok je prije toga porodica bivšeg predsjednika upravnog odbora Ditera Hunda bila glavni dioničar.

Kompanija je u novembru saopštila da je ulazak Vestron grupe vratio finansijsku stabilnost, a šta je u međuvremenu pošlo po zlu za sada nije poznato, ono je samo jedan u nizu stečajeva u posljednjih par dana.

Algajer inače ima oko 1.700 zaposlenih širom svijeta koje je bankrot šokirao.

Imaju proizvodne pogone i prodajna mjesta u Njemačkoj, Španiji, Švedskoj i mnogim drugim zemljama, ali i poslovnice u svim većim industrijskim zemljama svijeta. Sedište kompanije je u Uhingenu.

Gigant proglasio bankrot: Novi šok za automobilsku industriju

Bankrot Weck-Glaser kompanije

I kultna Njemačka kompanija podnijela je zahtjev za stečaj, potvrdili su čelnici kompanije za mediji, ali bez konkretnih razloga i detalja. Sjedište ove kompanije je u Bonu, gdje je takođe pokrenut stečajni postupak. Ova kompanija postoji više od 123 godine na tržištu.

Osim nadaleko poznatih tegli bez navoja proizvodili su stakleni asortiman za trgovinu i gastronomiju. Lokalni mediji navode da je poslovanje u Njemačkoj postalo sve teže. Energetska kriza, pandemija i nedostatak radnika ozbiljno su uticali na njemačku privredu, pa je i Weck-Glaser bio primoran da bankrotira.

Do sada je stečaj proglasilo nekoliko kompanija koje su se bavile prodajom odjeće i obuće, ali i prehranom. Takođe se zatvorio niz tradicionalnih prodavnica i robnih kući.

Stručnjaci ne predviđaju ekonomski oporavak njemačke privrade u ovoj godini.

Poslije 123 godine – bankrot: Zatvara se poznata fabrika

Bankrot H&M kompanije

Lista modnih lanaca koji su morali da podnesu zahtjev za stečaj je sve duža. Neki od najsvežijih primjera su H&M, Primark, i Orsay, od kojih većina njih radi u Srbiji.

Broj H&M prodavnica u Njemačkoj pada od 2019. Nedavno je objavljena informacija i da su zatvorene poslovnice na 38 lokacija. Njemački mediji navode kako H&M u 2023. godini planira da zatvori još više poslovnica.

Takođe, veliki maloprodajni lanac brze mode Primark najavio je da će ove godine zatvoriti više radnji u Njemačkoj nego što je prvobitno planirano.

Primark je zabilježio veliki pad prodaje u Evropi, a već je zatvorio veliki broj prodavnica, uključujući dvije u Njemačkoj. Prema najavama, zatvoriće još četiri. Riječ je o prodavnicama u Gelzenkirhenu, Kajzerslauternu, Krefeldu i Frankfurtu. 420 zaposlenih će ostati bez posla.

"Planiramo da optimizujemo naše prodajne prostore u Njemačkoj i revidiramo našu njemačku trgovinsku mrežu. Primarkov cilj je da njemački posao ponovo učini profitabilnim na duži rok", rekli su rukovodioci Primarka u decembru.

Redom padaju modni giganti: Rade i u Srbiji, a ovih dana gase biznise po Evropi

Dankwardt podnio zahtjev za stečaj

Kako su ranije objavili njemački mediji još jedan poznati brend ide u stečaj. Dankwardt proizvodi šampone, dezodoranse, kreme za sunčanje za razne robne marke i privatne robne marke. Takođe su proizvodili proizvode za njegu poznate marke Sebamed.

Sebapharma je ranije ove godine kupila dijelove kompanije Dankwardt kako bi osigurala buduću proizvodnju proizvoda Sebamed u Njemačkoj. Još uvijek nije jasno kako će se nastaviti proizvodnja Sebamedovih proizvoda, mada postoje uvjeravanja da zastoja neće biti.

Uprkos finansijskim poteškoćama, stečajni upravnik kaže kako situacija nije nepovoljna, jer Dankwardt ima dosta narudžbina, piše Fenix Magazin.

Ima ga i kod nas: Šta će biti s poznatim brendom? Proizvođač kozmetike ide u stečaj

Poklekla i najstarija mesara

Najstarija mesara u sjevernom dijelu Njemačke je podnijela zahtjev za stečaj. Riječ je o mesari Rohrs koja je dio Jorka od 1709. Jork je gradić na lijevoj obali Elbe, u blizini Hamburga.

"Naša porodična mesara radi više od 300 godina. Mesara Rohrs dio je Jorka od 1709. U Altes Landu i šire, poznati smo po širokoj paleti proizvoda, svežini, čistoći, kvalitetu i usluga", stoji na internetskoj stranici stranici mesare Rohrs.

Nakon 300 godina – stečaj

U prvom kvartalu pad proizvodnje 0,3 odsto

Njemačka ekonomija je u prvom kvartalu 2023. godine pala za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je danas njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Njemački BDP je u posljednjem kvartalu 2022. godine pao za 0,5 odsto u odnosu na treći kvartal te godine, a negativan privredni rast u dva uzastopna kvartala je za mnoge ekonomiste znak recesije. Pad je istovremeno značajno viši u odnosu na tržišna očekivanja.

Generalno u Njemačkoj je došlo do pada potrošnje, a samim tim to je udar i na proizvodnju i na privredu. Praktično, slabljenje ekonomije koči pad privatne potrošnje, pošto su njemačka domaćinstva izdvajala manje za hranu, piće, odjeću i obuću, kao i namještaj, a u ovom segmentu je zabilježen pad od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)