Kraj jedne ere

Bezos se sutra povlači sa mesta generalnog direktora Amazona

  • 04.07.2021. 22:00

Džef Bezos, najbogatiji čovjek svijeta i osnivač Amazona, trebalo bi sutra da se povuče sa funkcije generalnog direktora ove gigantske platforme za onlajn trgovinu poslije 27 godina provedenih na čelu kompanije

Bezos, koji sa imovinom vrijednom oko 189 milijardi dolara zauzima prvo mjesto na Forbsovoj rang listi najbogatijih ljudi na svijetu, objavljenoj početkom ove godine, najavio je odlazak sa mjesta generalnog direktora Amazona u februaru, kako bi se posvetio svom kosmičkom preduzeću Blu Oridžin, piše Raša tudej.

Amazon, koji je davnih 1990-ih počeo da radi kao onlajn knjižara, izrastao je tokom posljednje dvije i po decenije u jednu od najvrijednijih kompanija na svijetu kojima se trguje na berzi, s tržišnom kapitalizacijom od 1,7 biliona dolara.

Bezos planira da zadrži vlasnički udio od 10,3 posto u kompaniji, kao i mjesto izvršnog predsjednika upravnog odbora Amazona.

Mjesto glavnog izvršnog direktora Amazona predaće Endiju DŽesiju, koji se kompaniji pridružio 1997. godine i koji trenutno vodi Amazonov sektor računarstva u oblaku.

U međuvremenu, Bezos planira da se pridruži posadi kosmičkog broda-kapsule NJu Šepard njegove svemirske kompanije na prvom putničkom letu u vasionu, koji je zakazan za 20. jul, na godišnjicu slijetanja Apola 11 na Mjesec 1969. godine.
Тагови: