ATV

Лагер из Посушја

БиХ добија новог “краља енергије”: Један од најбогатијих предузетника преузео још једну компанију

  • 03.12.2023. 08:19

Велика бх. компанија постаје лидер приватног сектора када је ријеч о производњи енергије.

Kомпанија Лагер из Посушја, која је једна од највећих фирми у БиХ, купила је још једну фирму. Наиме, Лагер је постао власник фирме АТ Солар из Босанског Петровца, чији је ранији власник био Александар Аћимовац, пише БизнисИнфо.ба.

Kомпанија АТ Солар из Босанског Петровца планира да на подручју ове општине изгради три соларне електране. Све три соларне електране назива АТ1, АТ2 и АТ3 ће имати снагу од 20 МW, према идејном пројекту.

Температурни шокови: Сутра и до 19 степени хладније него данас

Температурни шокови: Сутра и до 19 степени хладније него данас

Ово је друга слична аквизиција Лагера у овој години. У јулу ове године су преузели фирму Промондис Енергy из Санског Моста која је била у власништву истоимене њемачке компаније чији је власник инвеститор Бертхолд Брентруп. Промондис Енергy стоји иза пројекта изградње соларног парка Бјелајски Ваганац вриједног 60-ак милиона еура.

Власник Лагер је Миленко Башић из Посушја.

Лагер из Посушја је фирма која је заузела високо треће мјесто по нето добити, односно чистој заради у 2022. години у Федерацији БиХ. Ова фирма је у прошлој години зарадила чак 64,9 милиона марака, преноси Соурце.ба.

Ово мјесто у Српској погодила орканска олуја

Ово мјесто у Српској погодила орканска олуја

Лагер је низ година регионални лидер у продаји и сервисирању грађевинских машина и рударске опреме те генерални заступник највећих свјетских произвођача грађевинских машина.

Осим тога, посљедњих година покренули су реализацију неколико пројеката у енергетском сектору. Између осталог, Лагер је инвестирао и изградио највећу вјетроелектрану у Хрватској – ВЕ “Kрш-Пађене” на подручју Града Kнина.

У Лагеровом власништву је и велики рудник угља у Санском Мосту због којег су се недавно бунили мјештани.

Пратите нас и путем Вибера