Budućnost u suncu

Bileća vodeća po broju solarnih elektrana u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 29.03.2023. 19:59

Kamenjar i krš se ravnaju, a na njihovom mjestu niču solarni paneli. To je slika koja se može vidjeti na svakom dijelu teritorije opštine Bileća.

Ova mala nerazvijena opština na jugu u suncu vidi budućnost.

Već sada Bileća prednjači po broju solarnih elektrana.

Da je budućnost Bileće u  solarnoj energiji dokaz su i elektrane koje se mogu vidjeti na svakom koraku. Nadležni kažu da očekuju da će u budućnosti biti više od 100 malih i oko 6 velikih solarnih elektrana.

Četiri velike solarne elektrane su dobile koncesiju od Vlade Republike Srpske a dvije su u proceduri. Za male je izdato više od 100 građevinskih dozvola. Milioni od koncesija, proizvodnja, PDV, nova radna mjesta sve su to benefiti koje očekuje Bileća.

"Jako pozitivna priča za našu opštinu, od samog otvaranja radnih mjesta, radiće naši ljudi, imaće opština od koncesija dosta toga u idućim godinama", kaže Veselin Vujović, načelnik Bileće.

Za bilećko sunce se interesuju investitori iz Srpske ali i iz zemalja regiona pa čak i iz Izraela i Italije.

Samo danas su na Skupštini usvojene četiri Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana. Sunce je ujedinilo i bilećke odbornike.

"Ako ništa drugo Bog nam je podario u ovom našem kamenitom mjestu sunce tako da mislim da su to ogromni resursi koji sigurno za  dvije ili tri godine mogu Bileću izvisti na dobar put", kaže Obren Samardžić, odbornik SRS.

"Smatramo da će naša opština imati velike koristi ne samo od ove četiri solarne elektrane već i od drugih koje se nalaze na našem području tako da smo danas bili jednoglasni", rekla je odbornica SNSD-a Anastasija Aleksić.

Problem može stvoriti mreža koja ne bi mogla primiti svu proizvedenu struju. U Bileći kažu da bi valjalo i da manje elektrane plaćaju koncesiju.

Male elektrane instalisane snage do 250 kilovata po Zakonu ne podliježu koncesijama, zato je sve više onih koji umjesto jedne velike naprave nekoliko malih solarnih elektrana. Bilećani se nadaju da će se tome stati u kraj.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.