Moskva

Bloomberg: Rekordan suficit Rusije

  • Извор: Б92
  • 11.07.2022. 18:24

Suficit na računu tekućih plaćanja Rusije dostigao je u drugom kvartalu ove godine rekordnih 70,1 milijardu dolara.

Do toga je došlo pošto su rastući prihodi od izvoza energenata i druge robe pomogli da se neutrališe uticaj američkih i evropskih sankcija uvedenih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, izvještava "Bloomberg".

Prema podacima centralne banke Rusije, objavljenim u ponedjeljak, ovo je najveći suficit na ruskom tekućem računu najmanje od 1994. godine. Stanje takućeg računa je najšira mjera trgovine robom i uslugama.

Kolaps uvoza uzrokovan sankcijama doprinio je suficitu, koji je ključan za ekonomski spas te zemlje u vrijeme kada SAD i njeni saveznici nastoje da je izoluju.

Ukupan suficit tekućih plaćanja za prvih šest mjeseci 2022. dostigao je 138,5 milijardi dolara, saopštila je centralna banka.

Izvoz je u drugom kvartalu iznosio 153,1 milijardu dolara, što je neznatno manje u odnosu na 166,4 milijarde dolara u prvom tromjesečju, prema podacima Banke Rusije.

Uvoz je takođe opao u periodu april-jun na 72,3 milijarde dolara sa 88,7 milijardi iz prethodna tri mjeseca.

Rastući suficit tekućeg računa, u kombinaciji sa striktnom kontrolom kapitala kojom je limitirana potražnja za devizama, pomogao je rublji da postane valuta sa najboljim tržišnim učinkom ove godine među konkurentima iz ekonomija u usponu, prenosi "B92".

Тагови: