Zbog kraha FTX-a

Bogatstvo mu preko noći sa 16 milijardi dolara palo na nulu

  • Извор: Агенције
  • 14.11.2022. 09:57

Niža inflacija u SAD-u dovela je do olakšanja na tržištima dionica i najvećeg sedmičnog rasta indeksa od juna. Dolar je pao, kriptovalute su se srušile, a krah FTX-a izbrisao je svo bogatstvo Sama Bankman-Frieda od 16 milijardi dolara.

Kripto tržište doživjelo je crnog labuda, kolaps FTX berze, za koji se govorilo da je bio sličan udarac finansijskom sektoru kao kolaps Lehman Brothersa 2008. godine. Šta je sljedeće? Neki kažu da je ovo pravo vrijeme da se investitori konačno maknu s ovog špekulativnog tržišta, drugi da će opet poskupjeti jer je bitcoin već preživio mnoge udarce, uključujući i zloglasni hakerski napad na kripto mjenjačnicu Mt. Gox 2014. godine.

Priča s FTX-om počela se komplikovati prošle sedmice kada je CoinDesk objavio informaciju da je veliki dio bilansa finansijske firme Alameda Research (u svoje vrijeme zaradila milijarde dolara na bitcoin arbitraži), sestrinske firme FTX-a. predstavljeni FTT tokenima. Sigurno se sjećate septembra 2008. kada je investiciona banka Lehman Brothers uhvaćena s brdom bezvrijednih CDO-a u bilanci, što je uzrokovalo njen kolaps. Priča je slična. Zhao Changpeng (CZ), prvi čovjek najveće berze kriptovaluta Binance i najvažniji čovjek u industriji, najavio je da će likvidirati svoju poziciju u FTT-u, prema objavi CoinDeska. Pokrenula se lavina, dogodio se "bankovni bijeg" u kripto, investitori su u tri dana povukli šest milijardi dolara sredstava s FTX berze (u normalnim danima promet je bio samo nekoliko desetaka milijuna), a riječ je o svoti koji je FTX bacio na koljena. Koga ne bi?

Bankman-Fried se u panici obratio za pomoć Binanceu, koji je najavio svoju namjeru preuzimanja FTX-a, ali neobvezujuće. CZ se u srijedu predomislio, a sudbina cijele industrije sada je još neizvjesnija. Vjerovatno možemo očekivati još veće korekcije na kripto tržištu u bliskoj budućnosti, kada se bude više znalo ko je sve izgubio novac propašću FTX-a. Očito niko nije imun na krah, pitanje je i koliko je važnih finansijskih kompanija nasukano u investiciji te kako će reagovati regulatori koji su ionako bili sve stroži. Ako je prošla sedmica još pokazivala da se tržište polako oporavlja (bitcoin je vrijedio gotovo 21.500 dolara), danas je pogled na kurs pomalo sumoran. Na sedmičnom nivou sve glavne kriptovalute izgubile su najmanje 20 odsto svoje vrijednosti, a kurs soli se više nego prepolovio. Ukupna tržišna kapitalizacija, koja je već prije godinu dana iznosila tri triliona dolara, sada je pala ispod 850 milijardi.

Sam Bankman-Fried (SBF) doživio je ponižavajući poraz, ali je barem uspio dovoljno dostojanstveno ispričati se svima za svoje greške ("Žao mi je. Zajebao sam - oprosti, zajebao sam se" .") i rizične prakse. U zemlji koja voli pjevati hvalospjeve bogatašima koji ni iz čega zarađuju mili0ne i milijarde već su ga uspoređivali s Warrenom Buffettom i J. P. Morganom. Imao je moć, imao je uticaj u Washingtonu, bio je zagovornik Bidenove predsjedničke kandidature, bio je poznat i u širim krugovima - NBA arena Miami Heat nosi ime po njegovoj tvrtki (FTX Arena), ali neće biti tako dugo, jer se Miami već distancirao.

Priča o Bankmanu - Friedu je doživjela dramatičan preokret, njegovo bogatstvo gotovo preko noći (i sigurno unutar sedmice dana) palo je sa 16 milijardi na - nulu. Bloomberg ocjenjuje da se radi o jednom od najvećih sunovrata bogatstva u istoriji. U petak je FTX proglasio bankrot, a Bankman-Fried (30) odstupio je s mjesta izvršnog direktora i ušao u lični bankrot. Vjerovnicima duguje 650 miliona dolara. Da katastrofa bude još gora, hakeri su potom provalili u FTX, prenosi SEEbiz.

(FOTO: TANJUG)

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић