ATV

Срђан Амиџић

"Буџет заједничких институција за наредну годину ће бити нижи"

 • Извор: СРНА
 • 22.11.2023. 14:35

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да је министарство на чијем је челу преузело на себе да уради приједлог буџета заједничких институција БиХ за наредну годину, који ће бити смањен у односу на овогодишњи, али подразумијева несметано функционисање свих институција на нивоу БиХ.

"Он подразумијева и уважавање чињеничног стања да се реални живот одвија у ентитетима, кантонима и општинама, тако да смо приступили томе на рационалан начин, замолили смо буџетске кориснике да кажу које су то ставке гдје се може урадити одређена рационализација", рекао је Амиџић новинарима у Сарајеву.

Он је појаснио да су и Међународни монетарни фонд (ММФ) и други међународни економски експерти указали да треба смањити трошкове у јавној потрошњи у институцијама БиХ, с обзиром на то да расту из године у годину.

Према његовим ријечима, Министарство финансија и трезора у Савјету министара урадило је анализу која је показала тренд раста трошкова, који је био неоправдан.

Амиџић је навео да су се буџетски корисници током разговора о смањењу трошкова понашали као да им се мора дати, те додао да је Министарство у обавези да предложи буџет који подразумијева испуњавање критеријума, односно смањења трошкова.


Настава у Челинцу одгођена због гријања, познато када почиње поново

Настава у Челинцу одгођена због гријања, познато када почиње поново

"Тај буџет се вјероватно неће свидјети великом броју буџетских корисника. Уколико одбију да се држе ових принципа, они су одлучили да заједничке институције у БиХ немају буџет за наредну годину, односно да се уђе у привремено финансирање", истакао је Амиџић.

Када је ријеч о Министарству финансија и трезора, Амиџић је рекао да је предложени буџет овог министарства у овој години био 13,77 милиона КМ, те додао да ће за наредну годину предложити буџет мањи за 1,5 милиона КМ.

"Ако смо могли смањити трошкове за скоро 10 одсто и да се ништа не осјети, мислим да није безобразно када тражимо од осталих буџетских корисника да ураде ту корекцију од три одсто и да можемо да наставимо нормално да функционишемо", рекао је Амиџић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.