Davos

Centralni bankari udarili na kriptovalute: Nisu pouzdane

  • Извор: Б92
  • 25.05.2022. 08:02

Stablecoini su nestabilni. Kriptovalute se ne ponašaju kao valute. Ima li digitalni novac ikakve šanse da pridobije monetarne vlasti širom svijeta? Čini se - ne.

S obzirom da vrijednost kriptovaluta poput Bitcoina i Ethereuma i takozvanih stabilnih kovanica poput Lune i TerraUSD pada i nanosi veliku štetu mnogim ulagačima, to se za sada čini malo vjerovatnim.

Svakako ne dok se kriptovalute ne počnu ponašati više kao tradicionalne valute, poručili su centralni bankari i regulatori u panel raspravi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Bitcoin se može nazvati novčićem, ali to nije novac. To nije stabilno skladište vrijednosti", rekla je Kristalina Georgijeva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Georgijeva je rekla da su neke kriptovalute sličnije piramidalnoj shemi za digitalno doba, jer nisu podržane stvarnom imovinom.

Ipak, rekla je da digitalne valute centralne banke (CBDC) koje podržavaju vlade zapravo mogu biti stabilne, prenosi "B92".

S tim se složio i Fransoa Vilero de Galo, guverner Centralne banke Francuske.

"Kriptovalute nisu pouzdano sredstvo plaćanja. Neko mora biti odgovoran za vrijednost i mora biti univerzalno prihvaćena kao sredstvo razmjene. To sada nije", rekao je on napominjući da su "neki građani izgubili povjerenje u kriptovalute" zbog velike volatilnosti.

Sethaput Suthiwartnarueput, guverner Banke Tajlanda, rekao je da Tajland eksperimentiše u svijetu digitalnih valuta.

"Ne želimo da ih doživljavamo kao sredstvo plaćanja", rekao je dodajući da su kriptovalute više investicija nego sredstvo razmjene.

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм