82,3 долара по фунти

Цијена овог метала отишла у небо

  • Извор: Агенције
  • 13.12.2023. 20:43

Цијена уранијума је данас на њујоршкој робној берзи NYMEX достигла 82,3 долара по фунти (фунта је отприлике 450 грама), што је највише од јануара 2008. године.

Према подацима Бизнис инсајдера, вриједност уранијума овог љета биљежи знатне осцилације.

Његова вриједност је 27. јуна почела да пада са 56 долара по фунти на 42,5 долара, колико је забиљежено 14. августа, а након тога је 24. августа порасла на 58,2 долара по фунти и непрекидно расла на данашњих 82,3 долара по фунти.

Главни разлог за раст цијена овог метала је стални ризик приликом снабдјевања услед заоштрене политичке ситуације у свијету, наводи портал Трејдинк економикс.

Русија има скоро 50 одсто светског удјела у обради и обогаћивању уранијума, а главни произвођачи су Казахстан, Канада и Аустралија.

Уранијум се користи прије свега као гориво у нуклеарним електранама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм