Skuplja potrošačka korpa

Cijene mesa u Srpskoj porasle za 30 odsto

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2023. 19:24

U odnosu na prošlu godinu, cijene mesa porasle su za nevjerovatnih 30 odsto.

Za 22 godine rada u mesari, nije zapamtio ovoliko poskupljenje, kaže Milosav Pašalić.

Kilogram piletine danas košta 16 KM, što je skuplje i od prasetine.

Sve to utiče i na kupovinu.

Gužve sve manje

Nekada se, kažu mesari, za prvomajske praznike u mesnicama čekalo u redovima, ovih dana, nagli skok cijena doprinio je da se posao znatno samnji.

Skok cijena u mesnicama pravdaju cijenama na tržištu. 

"Kupci manje kupuju, uzima ko koliko može. Recimo, imate mušterija uzima 100 grama, kada uzme dva tri kilograma, to je previše.  Sve je manje mušterija i manje gužve, manje naroda ima, kao da je narod otišao iz zemlje, nema ga", ističe Milosav.

Zadnje poskupljenje bilo je pred Vaskrs. Građani se plaše da bi ponovo mogli posegnuti dublje u džep za predstojeće praznike. 

Protekle tri godine bile su nerentabilne, zabilježeni su ogromni gubici, to su neki od razloga jer je meso skupo, kažu iz Udruženja svinjara Republike Srpske.

Ovaj problem, kažu, nema samo Republika Srpska, nego cijela Evropa. 

"Došli smo u situaciju gdje smo u proteklom periodu imali jako niske cijene, konkurencija je strahovito obarala cijene i ljudi su stvorili ogromne gubitke. Prošle godine je došlo do jakok skoka cijena žitarica i mnogi su napustili tu proizvodnju, sad kad je nastala nestašica dolazi do povećanje tražnje, a poljoprivrednici žele s ovom malom količinom svinja koje imaju da ublaže protekle gubitke", kazao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske. 

U naredna dva mjeseca predviđa se nagli skok cijena tovnih svinja. Ukoliko dođe do povećanje ovih cijena, doći će do porasta svega vezanog za njih. 

Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.