Zavod za statistiku RS

Cijene proizvoda i usluga u junu pale za 0.2 odsto u odnosu na maj

  • 23.07.2018. 17:28

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u junu su u odnosu na maj u prosjeku niže za 0,2 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga više cijene zabilježene su u četiri, niže u šest, dok su cijene u dva odjeljka u prosjeku ostale nepromijenjene. 

Najveći porast cijena u junu zabilježen je u odjeljku prevoz - jedan odsto usljed viših cijena goriva od 1,7 odsto i viših cijena u grupi usluge prevoza od 0,8 odsto, zatim u odjeljku stanovanje - 0,2 odsto usljed viših cijena u grupi održavanje i popravak stambene jedinice od jedan odsto, kao i u grupi električna energija, gas i ostali energenti od 0,2 odsto. 

Više cijene zabilježene su i u odjeljku zdravstvo - 0,2 odsto zbog viših nabavnih cijena pojedinih lijekova od 0,4 odsto u grupi farmaceutski proizvodi, kao i u odjeljku restorani i hoteli - 0,2 odsto usljed viših cijena u grupi Ugostiteljske usluge od 0,3 odsto. 

U odjeljcima komunikacija i obrazovanja cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene. 

Najveći pad cijena u junu zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća - 2,5 odsto usljed akcijskih cijena obuće od 3,7 odsto i odjeće od 1,9 odsto, zatim slijedi odjeljak hrana i bezalkoholna pića - 0,8 odsto zbog nižih sezonskih cijena u grupi povrće od četiri odsto, voće od dva odsto, kao i akcijskih cijena u grupama šećer, med i slično 0,8 odsto, meso 0,7 odsto, bezalkoholna pića od 0,6 odsto i u grupi ulja i masnoće od 0,3 odsto. 

Niže cijene zabilježene su i u odjeljku alkoholna pića i duvan 0,2 odsto usljed nižih cijena u grupi alkoholna pića od 0,6 odsto, te u odjeljcima namještaj i pokućstvo, rekreacija i kultura i ostala dobra i usluge po 0,1 odsto. 

Iste cijene su na godišnjem nivou u prosjeku više za 1,6 odsto, u odnosu na uporedni period prošle godine.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм