I na dnevnom nivou

Cijene svakodnevno rastu

  • Извор: АТВ
  • 14.06.2022. 19:34

Cijene pojedinih proizvoda mijenjaju se i na dnevnom nivou. Građani ponekad prelaze i više kilometara kako bi neku namirnicu kupili po prihvatljivoj cijeni.

“Juče sam ušao u pekaru i dajte mi jedan hljeb. Kaže 1,80 KM. Da sam mogao išta uraditi, uradio bih, ali stvarno je nemam odgovora... nemam odgovora na to stanje.”

“Cijene svugdje skaču, skaču i na benzin, na avionske karte svugdje, ali zavisi sve koliko čovjek ima primanja. Nije prijatno, ali šta da radimo.”

Iz Uzdruženja potrošača „Zvono“ kažu da imaju svakodnevne pritužbe građna koji traže načina da utiču na kontrolu  kretanja cijena. Nažalost u tom segmentu su im ruke vezane.

“Svakodnevno imamo promjene cijena, eto ja mislim da je od juče hljeb ponovo poskupio, to sam čuo od ovih u prodavnicama, pekarama. Mi možemo samo uticati na promjenu cijena kad su u pitanju odnosno na cijene kada su u pitanju komunalne usluge”, rekao je Jovan Vasilić iz Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono”.

Potrošače upozoravaju da vode računa o kupovini u određenim objektima, da paze na cijene koje su na kasi u odnosu na one koje su na policama. Isto tako i da se upozaju sa pravima potrošača. 

 “Zakon o pravima potrošača na nivou Republike Srpske je baš dobar da tako kažem.Veoma je dobro urađen i primjenjuje se, a nevolja je u tome što veliki broj ljudi i ne zna za njega”, navodi Vasilić.

Kupci su danas više nego ikada na meti svih mogućih trgovačkih trikova. Smanjene gramaže proizvoda, a ista cijena, vještački izazvane „akcije“ i mnoge druge slične situacije i danas prednjače u žalbama i pokazuju da se u kupovinu mora širom otvorenih očiju.


Тагови: