Prenaduvane cijene

Čist bezobrazluk i monopol proizvođača: Cijene peleta nemaju opravdanje

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2022. 12:33

Cijene peleta u odnosu na prošlu godinu su veće skoro duplo. Proizvođači to pravdaju poremećajem globalnog tržišta i nedostatka sirovina, dok drugi tvrde da je ova priča ipak prenaduvana i ide samo na štetu građana.

Prema mišljenju magistra drvne industrije Ranka Đurđekanovića distributeri daju prevelike cijene peleta bez opravdanja, te da je ona realno dosta manja.

„Cijene su prenaduvane i previsoke. Ja sam neko ko je cijeli život proveo u drvnoj industriji i znam koliko je potrebno vremena i koji je to proces da se napravi proizvod. Ovo je klasično upotpunjavanje ličnog interesa“, rekao je Đurđekanović.

Navodi da se jednostavnom računicom može vidjeti koliko košta proizvodnja peleta.

„Kada se sve sabere, cijena peleta treba da iznosi 180 evra, odnosno 350-360 KM. Ma plafon 400 KM, samo ne znam gdje nađoše 600 KM, za šta“, tvrdi Đurđekanović.

Dodaje da je za jednu tonu peleta potrebno utrošiti dva kubika drveta.

„Uzmite da je kubik drveta u našim Šumama Srpske oko 60 KM, znači da vam je tu trošak oko 120 KM, vrećice su 20 pfeninga po komadu i potrošite oko 16 KM struje da bi proizveli tonu peleta. Ugradite u tu cijenu i plate radnicima i prevoz, nikako svi ti toškovi ne mogu dostignuti tako visoke cijene“, kaže magistar drvne industrije.

Na pitanje zašto distributeri uporno dižu cijene peleta, Đurđekanović kaže da je to samo čist bezobrazluk i monopol proizvođača.

„Oni znaju da je velika potražnja, da je u Evropi kriza, te da su građani navalili da nabave pelet jer se boje nestašice, pa samim tim forsiraju tako visoke cijene peleta. Manite se te priče da je sad problem nedostatak sirovine, to je uvijek bilo tako. I prije deset godina smo kuburili sa sirovinama, te sad to nije ništa novo. Jeste ova situacija sa Rusijom i Ukrajinom malo poremetila generalno tržište, ali ovakve cijene su stvarno nerealne. To je sramota“, rekao je on.

Podsjećamo, tržište peleta se od početka godine mijenja iz mjeseca u mjesec te su cijene u konstantnom porastu.

Prema našim saznanjima, tona peleta na domaćem tržitu dostiže cijene preko 500 maraka i očekuje se dalji rast na jesen s obzirom na veliku potražnju.


Тагови:
  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.