Предсједник Привредне коморе

Ћорић: Привреда може издржати најнижу плату за 10 одсто већу од садашње

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2023. 12:59

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић оцијенио је данас да је једна од отежавајућих околности за пословање то што још није познат износ најниже плате за сљедећу годину, истичући да тренутно привреда може издржати најнижу плату за 10 одсто већу него што је сада.

"Та плата одржава структуру привреде Српске која је још радно интензивна, јер још немамо такве привредне субјекте који раде са високим технологијама", рекао је Ћорић у Бањалуци током новогодишњег пријема за новинаре.

Ћорић сматра нелогичним да се висина најниже плате одређује у задњој седмици године, наводећи примјер Србије која је још у септембру дефинисала најнижу плату за наредну годину.

Лоше прогнозе за цијену прасића у Српској: Биће и више од 20 КМ

Лоше прогнозе за цијену прасића у Српској: Биће и више од 20 КМ

Он је навео да је ово била тешка година и да ће таква бити и наредна.

"Резултати у овој години су негативни, прије свега што се тиче прерађивачке индустрије која је за 10 мјесеци имала пад физичког обима производње за 5,3 одсто, број запослених смањен је за 2,9 одсто, а промет индустрије је мањи за пет одсто", рекао је Ћорић.

Он је додао да је врло позитивно то што је прорадило тржиште радне снаге.

"То нас радује, јер онај ко буде боље и квалитетније радио имаће прилику да дође до повећане плате. Флуктуација радне снаге и даље треба да постоји", нагласио је Ћорић.

Откази за десетине радника: Затвара се још једна фирма у БиХ

Откази за десетине радника: Затвара се још једна фирма у БиХ

Он је изразио задовољство радом Привредне коморе у овој години, наводећи да ће, између осталог, у наредном периоду бити омогућено што више наступа домаћих привредника на иностраним тржиштима, односно сајмовима јер је досадашња пракса показала да то даје добар ефекат, посебно у сектору дрвопрераде.

"Сада смо у фази реализацији више пројеката, међу којим проводимо и пројекат БФЦ који се односи на повољно пословно окружење. Тренутно у Српској имамо 16 локалних заједница са сертификатом БФЦ, а у наредном периоду бићемо фокусирани на локалне заједнице херцеговачке и источносарајевске регије", навео је Ћорић неке од активности Привредне коморе.

Пратите нас и путем Вибера