Министар саобраћаја и веза

Чубриловић: Конаковић политизовао изградњу аутопута Београд-Сарајево

  • Извор: Глас Српске
  • 05.03.2024. 08:01

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић на Дипломатском форуму у Анталији политизовао пројекат изградње аутопута од Београда до Сарајева.

Чубриловић је иступ Конаковића у Турској у вези са трасом аутопута од Београда до Сарајева оцијенио као промашен, те истакао да градња аутопута кроз Републику Српску није спорна.

"На овом нашем простору сваком је дозвољено свашта да прича па тако и Конаковићу о мрежи аутопутева за које вјерујем да није подобно упућен, као ни у многе друге свари. Али са друге стране дозвољава себи да води трасу аутопута куда он мисли или куда замишља да би требало. То је срамота и погрешан начин на који је изнесено то што је изнесено и то без икаквих аргумената", рекао је Чубриловић за "Глас Српске".

Најтоплији фебруар у посљедњих 136 година

Најтоплији фебруар у посљедњих 136 година

То што је Конаковић спомињао Санџак у градњи аутопута Београд-Сарајево, Чубриловић је назвао срамотом и незнањем.

"Ван сваких оквира је мијешати политику у те пројекте, треба гледати ово са економске стране, оно што је најбоље за привреду једне и друге државе, како и на који начин их увезивати и радити. Ово је потпуна политизација свега, па ево и онога што не би требало никако да буде. Конаковић је потпуно промашио тему, ако није и мјесто на којем је говорио", рекао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је траса аутопута од Београда до Сарајева иницијатива свих страна у коју је био укључен и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, те додао да градња кроз Српску није спорна, али да никада није постигнута сагласност у ФБиХ.

Кејт Мидлтон се коначно појавила у јавности

Кејт Мидлтон се коначно појавила у јавности

"Ради се рута Београд - Кузмин - Бијељина - Брчко. Да ли ће они од Брчког према Тузли или неком другом трасом није познато, али ја сам мислио да су они нашли заједничко рјешење ипсилон краком да се то ријеши и да буду сви задовољни. Нама је важно да је рута према Добоју, односно Брчко - Добој - Бањалука усаглашена. Никада се нисмо мијешали у то у којем ће се то правцу радити кроз ФБиХ, то је потпуно њихова ствар, као што је наша ствар кроз Српску", навео је Чубриловић.

Он је истакао да треба урадити оно што је могуће и што је договорено.

"Наравно економски најисплативије би било да иде траса од Брчког до Тузле, односно да увежемо највеће привредне центре у Српској и БиХ са Београдом. То је највећи град, центар бројних дешавања и сви су наслоњени на тај простор", указао је Чубриловић.

Он је навео да је заједнички проблем траса аутопута око Брчког, с обзиром на контакт тачке које су Српској веома важне и до којих ће се без сумње доћи.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.