Миле Петровић за АТВ јутро

Да ли ће ослобађање од ПДВ-а утицати на цијену некретнина?

  • Извор: АТВ
  • 24.11.2023. 07:40

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала у Привредној комори Републике Српске рекао је за АТВ јутро да поздравља иницијативу о ослобађању од ПДВ-а на куповину прве некретнине за сва пунољетна физичка лица и да је то нешто што ће много значити младим људима који ће лакше доћи до крова над главом.

Он је нагласио да би ово могла бити индиректна подстицајна мјера у сектору привреде и грађевинарства, гдје инвеститор не би имао неке директне подстицаје али би имали повећан број куповине станова.

„Када се ова иницијатива појавила на једном панелу на Економском форуму на Јахорини подржао ју је предсједник Српске Милорад Додик, а сада и министар Амиџић, што је врло похвално. Да смо ми у Привредној комори и у самом Удружењу озбиљно поступили говори и чињеница да смо од самог почетка радили анализе колико би то коштало. Дошли смо до неких цифара, да је било неких око 45 до 50 милиона ПДВ-а, с друге стране, дошли смо до податка да око 45 до 50 посто ових купљених станова управо чине људи којима је ово прва некретнина, што значи да би се Српска одрекла између 23 и 25 милиона КМ у корист ових категорија“, рекао је Петровић за АТВ.

Приликом креирања овог система водиће се рачуна да не дође до злоупотреба, каже он. Особа која купује некретнину мораће да докаже да нема другу некретнину на себи и да није прометовао некретнинама на своје има.

„Ако рецимо четворочлана породица купује стан, ако један члан има могућност четрдесетак квадрата стамбеног простора, да ли сваки наредни члан има одређени број квадрата, да ли та особа, ако се ради о дјетету, губи право у наредном периоду, односно, када оно буде куповало некретнину, да ли ће моћи користити ову позицију“, каже Петровић за АТВ јутро.

Додаје да се са овом одлуком треба инсистирати и на изградњи кућа и објашњава како би то функционисало.

„Могли би на основу излазних фактура главног извођача који изводи објекат куће да се, по овој методологији одређеног броја квадрата, суфинансира ПДВ. Други начин би био да у самом пројекту гдје би био обезбијеђен саставни дио предрачуна, да се на основу тих параметара исплати новац“, појашњава Петровић.

На питање да ли ће ова олакшица утицати на цијену некретнина, Петровић одговара да ће на цијену утицати улазни параметри који чине сам објекат а завршну ријеч ће на крају дати тржиште.

„Инвеститор овим не добија финансијску олакшицу да може јефтиније саградити стан али сам купац остварује повластицу да може вратити ПДВ. Инвеститору је значајно да би то требало да доведе до повећања броја продатих станова“, истакао је он.

Ова олакшица, ако се усвоји, осјетиће се на територији читаве Републике Српске, међутим у оним градовима у којима се врши највећи број прометовања некретнинама ће се највише осјетити ови ефекти, због већег броја становништва који циркулише у тим градовима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином