Deficit budžeta Crne Gore za osam mjeseci 312 miliona evra

  • 02.10.2020. 13:22

Deficit budžeta u Crnoj Gori za osam mjeseci ove godine iznosio je 312 miliona evra ili 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda i bio je 17,3 odsto veći u odnosu na planirani, podaci su crnogorskog Ministarstva finansija.

U dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za osam mjeseci navodi se da epidemiološka situacija u zemlji, ali i na globalnom nivou, i u avgustu opredjeljuje ekonomsku aktivnost, te posljedično tome i naplatu prihoda budžeta.

"Imajući u vidu da je naplata prihoda budžeta u avgustu, dominantno uslovljena ubiranjem prihoda po osnovu ostvarenog turističkog prometa, znatno manji broj dolazaka i ostvaren broj noćenja uzrokovao je i pad ukupno naplaćenih prihoda", rekli su iz Ministarstva.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta za osam mjeseci iznosili su 1,02 milijarde evra ili 22,2 odsto procijenjenog BDP-a, što je 2,1 odsto manje u odnosu na planirane izmjene i dopune Zakona o budžetu.

"Niža naplata prihoda u odnosu na planirane, prevashodno je rezultat manje naplate poreza na potrošnju, od čega je porez na dodatu vrijednost ostvaren ispod plana 42,3 miliona evra ili 10,9 odsto, dok je naplata akciza ispod planirane 9,5 miliona evra ili 6,7 odsto", precizira se u dokumentu.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм