Vlada Republike Srpske

Deset miliona КM za finansiranje poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 17.02.2022. 15:11

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, na 157. sjednici u Banjaluci Informaciju o stanju poljoprivredne proizvodnje, plasmanu proizvoda i cijenama repromaterijala u 2022. godini, u kojoj se navodi da će se iz Кompenzacionog fonda Republike Srpske obezbijediti 10 miliona КM za finansiranje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj u cilju sprečavanja daljih poremećaja na tržištu, obezbjeđenja dovoljnih količina domaćih poljoprivrednih proizvoda i osiguranja prehrambene sigurnosti stanovništva.

Sredstva od 10 miliona КM rasporedila bi se na način da bi se sa 1,5 miliona КM podržala proizvodnja merkantilne pšenice, 2,2 miliona za regresiranje svih sjemena kukuruza, 1,8 miliona za podršku proizvodnje i otkupa povrća, te milion КM za podršku voćarskoj proizvodnji.

Za sufinansiranje nabavke kvalitetno priplodnih junica biće obezbijeđeno milion КM, a za otkup i preradu svinjskog mesa 2,5 miliona КM, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je saglasna da se umanji zakupnina i koncesiona naknada u 2022. godini za 50 odsto zakupoprimcima i koncesionarima koji nemaju prispjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu zakupnine, odnosno koncesione naknade.

Vlada Republike Srpske predlaže Savjetu ministara BiH donošenje Odluke o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod uvoza mineralnih đubriva iz trećih zemalja.

Zadužuje se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da prati realizaciju, preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu Republike Srpske o završetku zasnivanja nove poljoprivredne proizvodnje, sa prikazom efekata preduzetih mjera, uključujući mjere za ublažavanje posljedica izazvanih rastom cijena repromaterijala u 2022. godini.


  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок