Источно Сарајево

Додик и Ђокић пустили у рад реконструисану и гасификовану котловницу предузећа "Топлана-ИНС"

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2023. 15:59

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић у Источном Сарајеву свечано су пустили у рад реконструисану и гасификовану котловницу предузећа "Топлана-ИНС".

Ово је први успјешни пројекат "Сарајево-гаса" из Источног Сарајева вриједан шест милиона КМ.

Ријеч је о котловници која је радила на мазут, а стара је 47 година.

Предузеће "Топлана-ИНС" грије око 900 станова и 30 институција и установа у Источном Сарајеву или укупно око 70.000 метара квадратних.

Додик: Бошњаци желе да наметну другима неке своје вриједности

Додик: Бошњаци желе да наметну другима неке своје вриједности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је циљ да се овај крај обухвати гасификацијом тако што ће централни и други гасоводи ићи територијом Републике Српске све до Пала и Вишеграда.

Додик је истакао да овај пројекат не би било могуће провести без одлуке Владе Републике Српске да компанију "Сарајево-гас" Источно Сарајево откупи од акционара и да та фирма буде у стоодстотном власништву Српске, односно, државе.

"Све је почело оног тренутка када смо одлучили да Сарајево-гас откупимо од акционара који су овд‌је таворили и држали их потпуно неефикасним", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су неке претходне владе које су водили Младен Иванић и други продали компанију страним акционарима који ништа нису урадили.

Додик је најавио да је наредни корак да се интегришу компаније "Сарајево-гас", "РЕС гас" и "Зворник-стан гас" у једно предузеће.

"За то сада радимо акта и то ће се десити веома брзо како би укрупњали наш потенцијал за инвестирање и наше потребе да се у многим општинама рјешавају проблеми гријања управо на овај начин", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Влада Републике Српске дала 70 милиона КМ гаранцију "Сарајево-гасу" за овакве пројекте.

"Оно што је циљ је да се овај крај обухвати гасификацијом тако што ће централни и други гасоводи ићи територијом Републике Српске све до Пала и Вишеграда. На Јахорини нас очекује више од 300.000 метара квадратних стамбених и пословних објеката који ће бити гасификовани. То је питање опстанка саме Јахорине", рекао је Додик.

Ова реконструкција и гасификација је омогућила да осим природног гаса, топлана оспособљена да користи лож-уље као алтернативно гориво.

Након реконструкције, котловница има већи капацитет и снагу од 20 мегавата.

Осим Додика и Ђокића, свечаности си присуствовали градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, те директори "Сарајево-гаса" Недељко Елек и Топлане у Источном Новом Сарајеву Дејан Берјан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина