Pomoć i uzgajivačima svinja

Dodik: U naredna dva dana biće odobreno 10 miliona KM podsticaja za sjetvu

  • Извор: СРНА
  • 16.02.2022. 16:08

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je poljoprivrednicima u Republici Srpskoj isplaćeno 7,7 miliona KM za podsticaje za 2021. godinu, čime je završena isplata svih podsticaja za prošlu godinu.

Dodik je istakao za Srnu da je prvi put ukupan podsticaj izmiren u februaru, a sve sa ciljem da se poljoprivrednicima pomogne kod sjetve.

"U naredna dva dana biće odobreno 10 miliona KM podsticaja za sjetvu, te pomoć uzgajivačima svinja u iznosu od 2,5 miliona KM zbog niske otkupne cijene. Vlada Republike Srpske izdvojiće 1.500.000 KM za proizvodnju merkantilne pšenice, te 2.200.000 KM za regresiranje nabavke sjemena kukuruza", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da će za podršku proizvodnji i otkupu povrća biti izdvojeno 1,8 miliona KM, kao i milion KM za podršku voćarskoj proizvodnji.

"Što se tiče podrške uzgajivačima domaćih životinja Vlada će sufinansirati nabavku priplodnih junica u iznosu od milion KM, a za otkup i preradu svinjskog mesa biće izdvojeno 2,5 miliona KM", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo i da je iz redovnog agrarnog budžeta obezbijeđeno 5.700.000 KM za regresirani dizel.

"Takođe će biti odobreno umanjenje zakupnine za 2023. godinu i koncesione naknade u 2022. godini u iznosu od 50 odsto zakupoprimcima i koncesionarima koji nemaju prispjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu zakupnine odnosno koncesione naknade", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske, takođe, uputilo inicijativu Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za privremenu suspenziju carinskih stopa kod uvoza mineralnih đubriva iz trećih zemalja.


  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.