Ministar energetike i rudarstva

Đokić: Srpska će se uspješno suočiti sa svim izazovima u oblasti energetike

  • Извор: АТВ
  • 07.09.2023. 16:21

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić učestvovao je danas u Banjaluci na prvom panelu Banjaluka energetskog foruma, koji se bavio strategijom razvoja energetike i izazovima sa kojima se Republika Srpska susreće na putu praćenja aktuelnih trendova u toj oblasti.

Đokić je tom prilikom rekao da je Republika Srpska posvećena energetskoj tranziciji, koja se dešava već duži vremenski period.

Istakao je da se posljednjih par godina u svijetu dešavaju burne promjene u sektoru energetike, kao i da je svakoj državi važno da osigura energetsku bezbjednost i stabilnost za privredu i stanovništvo.

Prema njegovim riječima, ključni cilj naše strategije energetike je osiguranje potpune energetske bezbjednosti i nezavisnosti i maksimalne efikasnosti u pogledu proizvodnje i prenosa električne energije.

- Naša strategija energetike otvara mogućnost novih investicija i taj smo proces uveliko počeli. To nas je dovelo u poziciju da, u poređenju sa državama regiona, budemo lider u ovom dijelu Evrope u pogledu razvoja novih energetskih kapaciteta - rekao je Đokić dodavši da će većina planiranih i započetih projekata sigurno biti završena u predviđenim rokovima.

Kako on navodi, to će osigurati dovoljno energije za domaći konzum, a ostvarivati i određene tržišne viškove, koji će obezbijediti dodatne prihode i dati mogućnost da iskoristimo prirodne pogodnosti, kao i tehničko-tehnološke resurse koje imamo.

- Prije svega, tu mislim na našu Elektroprivredu - naglasio je ministar Đokić.

Kako je rekao, svjedoci smo vrlo brzih promjena u sektoru energije, naročito imajući u vidu tržište električne energije.

- Svakako da Strategija koja je donesena prije pet godina nije mogla da predvidi i obuhvati sve što se u međuvremenu dogodilo, kao što ne može da se očekuje da ista zadovolji u pogledu narednog perioda. U ovakvim okolnostima pet godina u dinamičnom sektoru, kao što je sektor proizvodnje i trgovine električnom energijom, je ipak dugačak period. Zelena agenda za zapadni Balkan, ubrzani zahtjevi za dekarbonizaciju, sukob u Ukrajini i energetska kriza, sve se to desilo u međuvremenu - rekao je ministar.

Podsjetio je da je u toku izrada Energetskog i klimatskog plana Republike Srpske i BiH, koji će aktuelizirati sve promjene.

- Plan za energiju i klimu odnosi se na strategiju zemlje za ostvarivanje ciljeva u vezi s klimom i energijom postavljenim od strane Evropske unije. Plan opisuje napore zemlje u smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, povećanju udjela obnovljivih izvora energije i poboljšanju energetske efikasnosti, čemu smo maksimalno posvećeni. Potpuno sam uvjeren da će Republika Srpska odgovoriti svim tekućim i dolazećim izazovima na adekvatan način - naglasio je Đokić.

Govoreći o cijeni električne energije, Đokić je istakao da je cijena struje za privredu i domaćinstva u Republici Srpskoj ostaje najniža u regionu i da je tako bilo i u toku energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, u kojoj su privreda i stanovništvo Republike Srpske bili izuzeti od velikih poskupljenja.

Rekao je da će Vlada, kao i do sada, svojim aktivnostima u okviru onoga što je dozvoljeno, bez uticaja na slobodu trgovine i slobodno tržište energije, doprinositi razvoju privrede kroz određene mjere, prije svega razvojnog karaktera, koje će obezbjediti dovoljne količine energije i podstaći tržišnu konkurenciju u ovoj oblasti.

- U svemu tome je najbitnije očuvati stabilnost i nezavisnost elektroenergetskog sistema i naše proizvođače, koji su stub razvoja naše Republike. To, prije svega, podrazumijeva, očuvanje uslova za stabilno poslovanje naše Elektroprivrede kao najvećeg garanta sigurnosti u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom - zaključio je ministar Đokić.

Konferenciju je organizovala Unija poslodavaca Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина