Министар енергетике и рударства

Ђокић: Српска за наставак рударско-геолошких истраживања

  • Извор: СРНА
  • 07.11.2023. 11:59

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да се у Српској на око 130 локалитета врше различите врсте експлоатације минералних сировина или рударско-геолошка истраживања, за чији је наставак Република веома заинтересована.

Уочи почетка међународне конференције о минералним ресурсима у Београду, на којој је један од учесника, Ђокић је оцијенио да је свака конференција овог типа корисна, јер се говори о савременим техничким достигнућима у погледу развоја рударске производње у свијету с акцентом на овај регион.

Наводећи да простор Србије, Републике Српске и шире обилује различитим врстама минералних сировина које су већ вијековима у експлоатацији, Ђокић је истакао да се на рударској производњи стварала модерна индустрија не само овог региона него и свијета.

Додик: О статусу Српске нећу питати Милановића и Пленковића

Додик: О статусу Српске нећу питати Милановића и Пленковића

"Тако ће бити и у будућности, а само је питање примјене различитих технологија у процесима експлоатације минералних сировина и постојању лежишта одређеног капацитета која могу да бућу занимљива за експлоатацију", рекао је Ђокић за Срну.

Он је истакао да су три најзначајнија минерална ресурса која има Република Српска до сада били угаљ, руда боксита и жељезна руда.

"Али, мимо тога, имамо и друге металичне и неметаличне сировине, као што је експлоатација олова и цинка", објаснио је Ђокић.

Према његовим ријечима, Република Српска има заинтересоване партнере за наставак истраживачких радова на њеном простору, што је веома значајно, јер је рударска производња допринијела општем расту домаће привреде.

Шеранић: Српска отворена за економску сарадњу са Кином

Шеранић: Српска отворена за економску сарадњу са Кином

"Сваки минерални ресурс има одређене капацитете. Не постоји неоганичена могућност експлоатације и треба се усмјеравати на оне ресурсе и оне минералне сировине које су оптималне и могу служити за потреба наше индустрије, а евентуално и за потребе индустрија других држава", навео је Ђокић.

Говорећи о инвестицијама, Ђокић је указао да су за експлоатацију металичних сировина више заинтересоване стране компаније, док за експлоатацију неметаличних сировина већи интерес показују домаће компаније, јер су за то потребна много мања улагања.

"Највећи дио лежишта у Републици Српској односи се на експлоатацију камених агрегата различитих садржина и за различите намјене", рекао је Ђокић. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.