Sastanak u Ministarstvu

Domaće tržište gotovo u potpunosti snabdjeveno peletom, ukinuti zabranu izvoza

  • Извор: АТВ
  • 08.11.2022. 14:43

Domaće tržište je gotovo u potpunosti snabdjeveno peletom, rečeno je na sastanku ministra trgovine i turizma Republike Srpske Suzane Gašić i predstavnika privrednih društava koja se bave proizvodnjom peleta.

Predstavnici privrednih društava su apelovali na nadležna ministrastva i Vladu Republike Srpske da prema Savjetu ministara BiH upute inicijativu za stavljanje van snage Odluke o zabrani izvoza peleta i na taj način omoguće plasiranje viška proizvoda na međunarodno tržište i očuvanje kontinuiteta plasmana roba na ova tržišta.

Gašićeva je navela da službe resornih ministarstava prate stanje snabdjevenosti tržišta, napominjući da će u narednom periodu inspekcijski organi vršiti kontrolu poštovanja Odluke o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Gašićeva je istakla da mjere Vlade prevashodno za cilj imaju zaštitu životnog standarda stanovništva i omogućavanje zadovoljenja potreba stanovništva i da one ni na koji način nisu usmjerene na ugrožavanje poslovanja privrednih subjekata, te da će u skladu sa situacijom na tržištu razmatrati moguće inicijative prema Savjetu ministara kada je u pitanju ukidanje zabrane izvoza peleta i moguće uvođenje kvota za izvoz.

“Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske apeluje na sve korisnike peleta, koji do sada nisu nabavili potrebne količine ovog energenta, da u narednom periodu izvrše nabavku dodatnih količina kako, bi nadležni organi u skladu sa iskazanim pokazateljima izvršili potrebne analize i donosili mjere za predstojeći period”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske usvojila je na 193. redovnoj sjednici Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta, kojom se propisuje najviša prodajna cijena peleta od drveta na 480 КM + PDV po toni u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji Republike Srpske.

Ova odluka objavljena je u „Službenom glasniku Republike Srpske“ u petak, 04. novembra, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja i prestaje da važi 31. marta 2023. godine.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.