Sajam domaćih proizvoda

Domaći proizvodi tražena roba

  • Извор: АТВ
  • 12.11.2022. 19:12

Pašteta od sjemena suncokreta - postoji, a proizvode je u Aleksandrovcu. Jedan je od nagrađenih proizvoda na sajmu Plodovi sela.

“Suncokret, ulje, limun, začini, bijeli luk koji mi proizvodimo. Nama je štamparija najveći dokaz, kad nas vide u štampariji obraduju se onda idu nove etikete, što znači da dobro ide roba”, rekao nam je Aleksandar Kuzmanović.

Žene iz Srpca odlučile su da zaljute džem od višanja uz pomoć habanero papričica. Taj kiselo, slatko - ljuti miks, nije prošao nezapaženo. 

“Znate ono kad volite nešto novo, drugačije, pa ide dobro uz meso, mezu, sir, pa vino. To je kombinacija akoja vam oplemenjuje taj neki ukus i daje vam nešto novo i drugačije. U stvari, ko taj džem voli, on ga voli, ko ne voli, Bože moj”, kaže Vesna Smiljanić, Udruženje Žena Srbac.

Krajina i Banjaluka imaju i svoj Zlatni lješnjak. To je potvrdila i struka na Novosadskom poljoprivrednom sajmu. Janjetovići su od lješnjaka izvukli maksimum, puter od lješnjaka im je zaštitni proizvod. 

“Od brašna, ulja, putera, prirodnih kozmetika, radimo čokolade sa našim lješnikom. Razne kombinacije  okuse, karamelizovani lješnjak sa čokoladom, sa nekoliko okusa paprike, prženi lješnik, mljeveni, granulirani.  Dobili smo isto tako veliku zlatnu medalju za naše hladno cijeđeno ulje od lješnjaka”, izjavio je Zoran Janjetović.  

Domaće proizvode sa gazdinstava širom Srpske odlikuje kvalitet, ali ima stvari koje proizvođači treba da unaprijede. Stručnjaci su ocjenjivali proizvode i dali savjete. 

“Trebalo bi poraditi na izradi dokumentacije, na izradi specifiakcija, deklaracija, praćenja ssitema kvaliteta, vršenje različitih analiza kako bi taj kvalitet bio kontinuiran, razoju novih proizvoda”, rekla je Danica Savanović, profesor na Tehnološkom fakultetu Banjaluka.

“Sigurno je da se broj proizvođača povećao, da se paleta njihovih proizvoda povećala, već vidimo tu lepezu proizvoda koju su oni tu razvili na svojim domaćinstvima, poboljšali su pakovanja, promociju, dizajn”, izjavio je Dragan Vučković, menadžer projekta Razvoj preduzetništva u ruralnim područjima.

I kupci se više interesuju za domaće  proizvode  sa gazdinstava i plantaža širom Srpske. Sajmovi doprinose međusobnom upoznavanju i prepoznavanju.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм